Nijmegen wordt ervaren als veiligste studentenstad

Joris Leenders
22 juli 2015
Studentenwegwijzer.nl heeft in juni en juli onder 1.016 uitwonende universitaire studenten uit zeven grote studentensteden onderzoek gedaan naar de woonsituatie, de veiligheidsbeleving en het verzekeringsgedrag. De studenten in Nijmegen voelen zich uit alle steden het veiligst.
Het onderzoek wonen, verzekeren en veiligheid wijst uit dat 60% van de ondervraagde Nijmeegse studenten zich veilig voelt in de Waalstad. Delft benadert Nijmegen op gepaste afstand met 53%, Leiden volgt met 52%. In Groningen voelt 41% zich veilig. Utrecht met 35%, Rotterdam met 22%, en Amsterdam met 14% scoren aanzienlijk slechter. De veiligheidsbeleving wordt getoetst op onder meer de parameters risico op diefstal en risico op schade aan bezittingen.

Woonlocaties en inboedelverzekering

Uit het landelijke onderzoek blijkt dat van de uitwonende studenten 68% in een studentenhuis en  20% zelfstandig woont.  10% van de studenten vindt onderdak bij een hospita en de rest woont anderszins, zoals antikraak. Samenwonen doet 7% en 93% woont op zichzelf.  Van alle universitaire studenten is 72% uitwonend.   
Buitenshuis maakt de student zich meer zorgen om zijn spullen dan binnenshuis. Spullen waar ze zich zorgen over maken zijn vooral de laptop en de smartphone. 58% van de ondervraagden maakt zich  zorgen om spullen buitenshuis, 13 % doet dat voor de bezittingen binnenshuis en 29% maakt zich evenveel zorgen voor zowel binnen- als buitenshuis.

Opmerkelijk is dat studenten zich meer zorgen maken om bezittingen buitenshuis terwijl slechts 16 % beschikt over een inboedelverzekering met dekking voor schade, diefstal of verlies voor buitenshuis. 46 % van de ondervraagde studenten beschikt over een inboedelverzekering voor de woonruimte. Vrouwelijke studenten geven als reden voor het ontbreken van een inboedelverzekering aan dat ze er niet aan gedacht hebben of  zich niet bewust zijn van diverse opties. Ook geeft 27% van de dames aan er wel aan gedacht te hebben maar vergeten te zijn om de inboedelverzekering af te sluiten,  voor de heren ligt dit percentage op 22%. Op de website studentenwegwijzer staat uitgebreide informatie over het onderzoek, over verzekeringen en over het vergelijken van diverse verzekeraars.

Dit bericht delen:

Advertenties