Vierdaagse viert Roze Woensdag

Joris Leenders
22 juli 2015
De marsleider Johan Willemstein wenst de weersomstandigheden van de eerste en tweede dag van de Vierdaagse te kopiëren naar volgend jaar. Net als gister was vandaag zowel het publiek als de wandelaar weer blij. De vrolijkheid alom van de eerste dag zet zich voort.
Vandaag startten 697 minder wandelaars dan gisteren. Het startersaantal kwam uit op 41.987 wandelaars. Doordat een trein van Den Bosch naar Nijmegen met voornamelijk 30 kilometer wandelaars per ongeluk een station oversloeg, waren er enkele problemen bij de start. De marsleider stond echter toe dat deze ongelukkigen wat later van start mochten gaan.

Willemstein heeft Beuningen en Wijchen bezocht. ‘Door werkzaamheden aan de Van Heemstraweg in Weurt is de route daar omgelegd. De bewoners hebben er een heel gezellige doortocht van gemaakt. Dat gaf de wandelaar veel plezier.’ Vandaag was er meer uitval dan gisteren. Willemstein: ‘De tweede dag is altijd de dag met de meeste uitval. Dat komt doordat dit de langste dag is maar het is ook eerste dag dat mensen met spierpijn of blaren starten.’ Vanuit Heumensoord maakte majoor Dijkstra bekend dat er geen bijzonderheden te melden zijn.

Medische gegevens

Twee ambulanceritten, een vanuit Wijchen en een vanuit Beuningen, waren noodzakelijk maar verder is de tweede dag rustig en uitstekend verlopen. Het Rode Kruis maakte bekend dat er tot nu toe 900 blaren behandeld zijn, dit is ongeveer gelijk aan vorig jaar. De EHBO heeft 200 behandelingen uitgevoerd. Enkele behandelingen voor insectensteken zijn verricht en er zijn enkele schaafwondjes en sneetjes behandeld. Ten opzichte van vorig jaar is dit weinig.

Prof. dr. Maria Hopman gaf aan dat de uitslagen van het bloed dat op zondag en maandag bij 1.107 wandelaars,  640 mannen met de gemiddelde leeftijd van 65 jaar en 467 vrouwen met het leeftijdsgemiddelde van 59, geprikt werd inmiddels is geanalyseerd. Deze leeftijdsgemiddelden liggen iets boven de gemiddelde leeftijd van de vierdaagse wandelaar, die is namelijk 58 jaar. Wat volgens de professor opvalt is dat de wandelaars ‘vitaal zijn en heel goed lopen’. Er zijn goede bloedwaarden gemeten en bijvoorbeeld de hemaglobinewaarde is bij vrijwel niemand te laag. Vrouwen scoren hier beter dan de mannen. Negen vrouwen zaten iets onder de ondergrens, bij 27 mannen was dit ook het geval. Er is opvallend weinig tekort gemeten aan vitaminen en mineralen. Bij het foliumzuur wordt een tekort van 1,6% gezien. Normaal, in ziekenhuizen en bij huisartsen gemeten, is dat 10 tot 15 %. Ook scoren de vrouwen beter bij de test op vitamine B12. ‘Waarschijnlijk eten de vrouwen gezonder dan de mannen,’ volgens Hopman, de analyse hierop moet echter nog uitgevoerd worden.

Vierdaagse weerbericht

Volgens de Vierdaagse meteoroloog was het weer een prima wandeldag. De maximumtemperatuur die vanmiddag gemeten is was 25 graden. Morgen wordt meer bewolking verwacht en is er een kans op een kleine bui, waarschijnlijk blijft het droog en wordt het 22 tot 24 graden. Wel wordt geadviseerd toch een regenjas mee te nemen. De windkracht zal rond de 3 liggen en vanuit het zuiden/zuidwesten komen. Op vrijdag zal de wind nog wat verder afnemen en is er tevens kans op een bui.

Kijk op onze Facebookpagina voor een uitgebreid fotoverslag.

Dit bericht delen:

Advertenties