Derde dag van de Vierdaagse stemt tot tevredenheid

Joris Leenders
23 juli 2015
Vandaag gingen 41.110 wandelaars van start. Gisteren vielen 894 wandelaars uit. Dat is relatief laag voor de tweede dag en hing waarschijnlijk samen met het uitstekende wandelweer.
‘Mooie weersomstandigheden en mooie, blije en vrolijke wandelaars heb ik ook vandaag weer gezien,’ aldus Willemstein. Hij toonde zich voor de derde dag op rij een tevreden marsleider. De Zevenheuvelenweg was goed gevuld met mensen en er stonden veel campers. ‘De Alpe d’Zevenheuvelen bestaat dus nog steeds,’ volgens de trotse marsleider.

Sponsorloop

Dhr. Prick van de Vierdaagse Sponsoren was ook zeer tevreden. In 2013 was de totale opbrengst van de sponsorloop 355.000 euro en nu, met nog een dag en een nacht te gaan, staat de teller al op 358.000 euro. Er doen 570 mensen mee aan de sponsorloop en ook dit is een toename ten opzichte van eerdere jaargangen. Het Heumensoord is overigens beschikbaar gesteld voor de SSONS van 2016. Dit is de Stichting Special Olympics Nationale Spelen, dit wist majoor Dijkstra met zichtbaar plezier te melden.

Medische gegevens

Op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek is vandaag 1 wandelaar gereanimeerd door de politie. De agent is daarbij geassisteerd door een fotograaf van defensie. De wandelaar had een hartstilstand en is na reanimatie met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De marsleiding hoopt dat het goed komt met de wandelaar. Buiten dit incident was het een rustige dag waarop vooral overbelastingklachten behandeld zijn. Bijvoorbeeld als gevolg van spierpijn of ontstoken pezen.  Het Rode Kruis heeft in de afgelopen drie wandeldagen in totaal 5.000 blaren behandeld, waarvan 700 vandaag. Op het start- en finishterrein heeft de EHBO vandaag 100 behandelingen verricht, voornamelijk omdat mensen in de drukte gevallen of gestruikeld waren.

Voeding

Prof. Dr. Hopman gaf aan dat de vragenlijst in het kader van voeding is beoordeeld. Vragen hadden betrekking op het eten van fruit, groente en vis. Gebleken is dat de Vierdaagse wandelaar gemiddeld genomen 1,85 stuk fruit op een dag eet en dat is boven het Nederlandse gemiddelde. Geadviseerd wordt per dag 2 stuks fruit te eten. Volgens de professor is het opvallend dat vrouwen meer fruit en groente eten dan de mannen en dat naarmate de leeftijd stijgt wandelaars meer fruit en groente gaan eten. Ook eet men voldoende (vette) vis.

Vierdaagse weerbericht
De Vierdaagse meteoroloog vatte de dag samen: iets minder warme dag dan gisteren. De middagtemperatuur lag rond de 22 tot 23 graden Celsius. Gisteren lag dit rond de 25 graden. Voor morgen verwacht hij een minder harde wind, met kracht 1 of 2, en een starttemperatuur van rond de 13 graden. Dit zorgt voor een koele, frisse start. Daarna loopt de temperatuur op tot ongeveer 25 graden in de middag, met hooguit een klein buitje. Verwacht wordt dan ook dat het een prima dag wordt voor de intocht.

Controle

Vandaag is er geen enkele wandelaar betrapt. Mogelijk dat berichtgeving van de afgelopen dagen daar aan bijgedragen heeft, men denkt misschien dat de pakkans te groot is geworden. Wel is de controlepost in Malden in de loop van de dag opgeheven. Elke controlepost begint met drie of vier mensen en naarmate meer wandelaars aankomen wordt de bezetting uitgebreid. De post werd echter overlopen met wandelaars en is dus opgeheven. Bij de eindcontrole hoefde er vandaag dus geen markering van die post op de wandelaarskaart te zijn. Waarom de controlepost overlopen werd is nog niet helemaal duidelijk.

100e editie

De marsleider wil nog niet te veel ingaan op komend jaar. Wel gaf hij aan dat volgend jaar naar een groep van 100 wandelaars gezocht gaat worden. Die groep moet gaan bestaan uit (top)sporters, ex-topsporters, burgemeesters, commissarissen van de koning, hooggeplaatsten van defensie en andere bobo’s. Daarvan zal dan elke dag een groep van 25 mensen 100 kilometer gaan lopen. Aanvankelijk was het plan om 100 mensen 4 keer 100 kilometer te laten lopen maar dit werd afgeraden door medici.

Kijk op onze Facebookpagina voor een uitgebreid fotoverslag.

Dit bericht delen:

Advertenties