Dierentehuis geeft gestolen hond Zora nog niet terug aan eigenaar

Van onze redactie
24 juli 2015
De eigenaresse van de 3,5 jaar geleden gestolen hond Zora moet nog even geduld hebben. Het dierentehuis in Duitsland waar de Mechelse herder nu verblijft, wil de hond niet teruggeven voordat er een onderzoek door de politie en Dierenbescherming is ingesteld.
De hond Zora werd in januari 2012 uit een woning in de Vlaamsegas meegenomen door onbekenden die meenden dat eigenaresse Nina niet goed voor haar zorgde. Nina kwam de hond via een tip op het spoor en trof haar op 10 juli aan in een dierentehuis in Dessau, in het oosten van Duitsland. Omdat Zora ziek bleek te zijn en Nina goede voorbereidingen wilde treffen besloot zij om Zora niet direct mee terug te nemen.
 
Vervoer per dierenambulance
 
‘Ik heb hulp gekregen van Stichting De Hereniging, die een dierenambulance bereid heeft gevonden om naar Dessau op en neer te rijden om Zora te halen, omdat ze ziek is. Ze heeft heupdysplasie en mastceltumoren. We stonden eergisteren klaar om te gaan rijden met de dierenambulance met een paraveterinair aan boord, toen we bericht kregen van het dierentehuis.’ Het dierentehuis laat weten dat zij voor de bestwil van de hond eerst enkele tegenstrijdigheden opgelost wil zien en daartoe de politie en de Dierenbescherming wil inschakelen. 'Zodra duidelijk is dat Zora echt terug naar huis mag, zal Stichting De Hereniging een crowdfundactie opzetten zodat mensen kunnen bijdragen in de kosten voor haar terugkeer en medische verzorging,' aldus een medewerkster van de stichting.

Chipnummer
 
Een medewerker van Gnadeheim Ein Heim für Tiere in Dessau laat weten: ‘Wij gaan enkel uit van het belang van Zora, die hier overigens Mora heet. Het grootste struikelpunt is de identificatiechip. De hond is hier gebracht met een Duits chipnummer en die komt uiteraard niet overeen met het Nederlandse chipnummer dat Nina ons heeft gegeven. Verder willen wij zeker weten dat de hond veilig zal zijn en dat ook alle toekomstige medische kosten gedragen kunnen worden. Het lijkt ons beter dat ze hier blijft, ze is hier helemaal gewend.’

Zora werd in februari 2012, een maand na de diefstal, gebracht met het verhaal dat ze in Nederland kansloos was en afgemaakt zou worden. ‘Die mensen zouden na enkele weken contact opnemen om te horen of Zora kon aarden en zouden als tegemoetkoming in de kosten 1000 euro komen betalen. We hebben nooit iets meer van hen gehoord.’ 
 
Dierenpolitie

Nina schakelde direct na de diefstal de politie in. ‘De dierenpolitie stelt nu opnieuw een onderzoek in, zowel naar de chip als naar de daders. Daar wachten we nu maar op.’ Ondertussen staat de dierenambulance paraat. Deze rijdt direct uit zodra Zora gehaald mag worden.
 



 

Dit bericht delen:

Advertenties