Nijmegen Toen en Nu 'Bisschop Hamerstraat'

Willem Spang
26 juli 2015
Gisteren was het precies 115 jaar geleden dat Ferdinand Hubertus Hamer op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht. De in 1840 geboren Ferdinand Hamer was het achtste kind van een kruidenier uit de Molenstraat en evenals 2 andere broers ingetreden in het geloof.
Hij werd missionaris en via verschillende landen kwam hij in 1878 in Mongolië terecht waar hij tot bisschop werd gewijd. Samen met de missionarissen Joseph Dobbe , Gijsbertus Jaspers en Andreas Zijlmans werd hij tijdens de Bokseropstand in zijn eigen kerk gevangen genomen. Na dagenlange foltering werd hij uitgekleed, met katoenwol omwonden, overgoten met olie en aan zijn voeten opgehangen. Vervolgens staken de Boksers hem in brand.
 
In Nederland werd geschokt gereageerd en werd geld ingezameld voor een standbeeld. Bij de onthulling van het van het standbeeld op 2 september 1902 is het laatste gedeelte van de Molenstraat, tussen de Van Welderenstraat en het Keizer Karelplein, naar Bisschop Hamer vernoemd.

Tussen 1949 en 1999 is het standbeeld, gemaakt door Bart van Hove, verplaatst naar het midden van de Van Schaeck Mathonsingel, dit om plaats te maken voor noodwinkels en de wederopbouw van de Nijmeegse binnenstad. Na de plaatsing van de fietsenstalling staat de bisschop weer voor zijn ouderlijk huis.
 

 

Dit bericht delen:

Advertenties