Qader Shafiq en Arnon Grunberg rijden van Nijmegen naar Kabul

Joris Leenders
31 juli 2015
Voor het opdoen van inspiratie en het leren kennen van mensen en culturen maken de schrijvers Qader Shafiq en Arnon Grunberg een autoreis van het Nijmeegse stadhuis naar Kabul in Afghanistan. De ervaringen en inspiratie die ze gaan opdoen moet leiden tot ideeën voor onder andere de Vierdaagse roman van 2016. Vanochtend werd het enthousiaste duo door burgemeester Bruls vanaf het bordes van het stadhuis uitgezwaaid.
Qader Shafiq ontvluchtte Kabul en het bewind van de Taliban in 1992. Hij vertrok naar zijn vrouw in de Russische stad Koersk  en vervolgens naar Nederland. Zijn vrouw en dochter kwamen enkele jaren later ook naar Nederland. Sinds 1994 woont hij in Nijmegen. Hier zet hij zich als vrijwilliger in voor diverse stichtingen zoals Vluchtelingen Werk Nijmegen, de werkgroep Hulp aan Asielzoekers en Stichting Gast. In 2005 ontving Shafiq de Burgemeester Dalesprijs. In een interview in 2005 antwoordde hij op de vraag waar hij zoal mee bezig is: ‘De dromen die je kwijt bent terugvinden. Als je je alleen door melancholie laat bepalen, vormen die gevoelens grote muren en een dak om je heen en dan zit je in het donker. Ik probeer ramen en een deur in die muren te maken.’ De Dalesprijs wordt uitgereikt aan mensen die zich in het Rijk van Nijmegen vrijwillig en op eigen wijze inzetten voor gelijkwaardigheid. Voor het gelijkheidsbeginsel dat verwoord is in artikel 1 van de Grondwet. Shafiq is werkzaam als beleidsmedewerker voor COS Gelderland en is schrijver en dichter.
Schrijver Grunberg is bekend van romans als Blauwe Maandagen, Tirza en De Asielzoeker. Hij won onder andere de AKO Literatuurprijs, De Gouden Uil en de Libris-literatuurprijs. Daarnaast is hij journalist en columnist voor bijvoorbeeld De Volkskrant of Vrij Nederland. Voor het NRC Handelblad maakte hij de verhalenbundel Kamermeisjes en soldaten, een verzameling van zijn reportages van onder andere zijn ‘embedded’ verblijf in 2007 bij de Nederlandse troepen in de provincie Uruzgan in Afghanistan.

Met de auto naar Kabul

Samen gingen ze in 2014 naar terug naar Afghanistan. Shafiq leidde Grunberg in Afghanistan rond, leerde hem het land en de mensen kennen. Nu gaan ze, ook voor het opdoen van inspiratie voor het schrijven van de Vierdaagse roman, terug naar het roerige Afghanistan. Shafiq vertelde dat de wereld vaak als een dorp gezien wordt maar dat dit niet zo is, want in een dorp kent echt iedereen elkaar. Samen gaan ze, met de literaire blik van Grunberg, kennismaken met de mensen en culturen waarlangs de reis verloopt. Met een auto, gedoneerd door een dealer, rijden ze naar Kabul. Burgemeester Bruls zwaaide het schrijversduo tegen half twaalf vanochtend uit. De tocht zal voor een deel langs de route lopen die Shafiq ook tijdens zijn vlucht naar de vrijheid maakte. Over ongeveer een maand zullen ze terugkeren. De bedoeling is om de auto daar achter te laten bij een goed doel, dat wordt ter plekke bepaald. Van diverse mensen kreeg het goedgehumeurde duo ‘giften voor bezorging’ aangeboden. Iemand bood bijvoorbeeld een met melkpoeder gevulde tas aan voor een baby van een Nijmeegse vrouw die in Oezbekistan woont. Ook nemen ze spulletjes mee voor het meisje Maryam. Zij werd in 2005 uitgezet en moest terugkeren naar Kabul. Van een veilige plek in Nederland moest ze naar een onveilige plek zonder mogelijkheden, zonder kans op educatie. Zij wordt door diverse mensen, waaronder Shafiq, gesteund. Een paar Van Bommel schoenen heeft het duo ook meegekregen. De schoenen willen ze onderweg weggeven aan mensen die geen schoenen hebben. Bij Qader Shafiq overheerste op het moment van het uitrijden ‘het vakantiegevoel.’

Vierdaagse roman voor de 100e editie

De veelbelovende combinatie van de twee schrijvers moet onder meer leiden tot een spannende Vierdaagse roman voor de 100e editie van de Vierdaagse wandelmars. Shafiq heeft de Vierdaagse overigens ook zelf gelopen. Burgemeester Bruls vindt het een bijzondere en uitdagende reis en wenste de schrijvers een goede reis vol inspiratie toe. Ook sprak hij de hoop uit op een mooie Vierdaagse roman voor het komende jubileumjaar van de Vierdaagse.
 

Dit bericht delen:

Advertenties