De renovatie in Concertgebouw De Vereeniging is in volle gang. Het Rijksmonument uit 1915 aan het Keizer Karelplein was toe aan een ingrijpende opknapbeurt, zowel binnenin het gebouw als aan de buitenkant. Het terrein is afgezet met een hekwerk en het interieur heeft plaatsgemaakt voor diverse gereedschappen, steigers en bouwcontainers. Het Concertgebouw heeft ondertussen al een enorme metamorfose ondergaan.
Het
concertgebouw van architect Oscar Leeuw behoort door de akoestische kwaliteiten van de Grote zaal tot de top concertzalen van Europa en wordt door toonaangevende musici uit binnen- en buitenland in één adem genoemd met het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen. Concertzalen in deze stijl zijn er ook nog maar zeer weinig. Het gebouw De Vereeniging behoort tot het waardevolste cultureel erfgoed van Nijmegen. Het gebouw is in de stijl van het rationalisme ontworpen en is een 'gesamtkunstwerk' van architectuur, smeedkunst, schilder- en glazenierkunst.
Integrale aanpak
Een integrale aanpak, in plaats van ieder keer een kleine verbouwing zoals in de afgelopen 100 jaar, moet ervoor zorgen dat de geschiedenis van Concertgebouw De Vereeniging bewaard blijft, maar wel volgens de eisen van deze tijd. Naar een Concertgebouw waar Nijmegen en haar inwoners weer trots op zijn. In de eerste fase in de zomer van 2014 is de luchtbehandeling volledig vervangen, evenals de theatertechnische installatie en de akoestische panelen. Hierdoor is een aangenaam verblijf met optimale akoestiek in de Grote Zaak gewaarborgd en behoudt De Vereeniging de unieke positie als een van de beste concertzalen van Nederland.
Voorgebouw
Fase 2 vindt plaats in de zomer van 2015. De voorgevel en de foyer worden in oude staat teruggebracht. Het restaurant en het grand café worden samengevoegd en afgescheiden van de foyer door een glazen wand, om de eenheid terug te brengen die er in de beginjaren was en daarmee ook transparante en welkome entree. Hierdoor wordt de foyer ook weer verbonden met het Keizer Karelplein. Door de kaartcontrole te verplaatsen naar de trap bij het amfitheater en bij het begin van de zijfoyers vormen entree, vestibule en grand café het nieuwe ‘kloppende hart’, dat zonder toegangskaarten, dus voor iedereen, toegankelijk is. Het voorgebouw wordt hierdoor een ontmoetingsplek die ook gebruikt kan worden als ruimte voor presentaties, borrels, diners en feesten.
Originele structuur
De toiletgroepen worden gemoderniseerd en uitgebreid onder de grond, ten behoeve van een goede en snelle bereikbaarheid, ook tijdens topdrukte in de pauze. Ook de garderobe wordt verplaatst om de doorstroom te bevorderen. Het voorterrein wordt hersteld met respect voor de originele structuur van het ontwerp van het terrein van Oscar Leeuw en met het doel De Vereeniging weer de positie en uitstraling te geven van cultureel baken aan de entree van de stad. Onderdeel van het plan is om met een duurzame, energiezuinige aanlichting van het gebouw de architectonische uniciteit en kracht van De Vereeniging ook ’s avonds, voor het vele publiek aan de drukte kant van de stad, goed tot zijn recht te laten komen.
Artiesten
In fase 3 wordt een extra schil om de achterkant heen gebouwd, waardoor er meer ruimte is voor kleedkamers, opslag, transport en een grote artiestenfoyer op de eerste verdieping. Dit deel moet in 2018 gereed zijn. De noodzaak van die fase staat buiten kijf; eisen op het gebied van veiligheid en werkomstandigheden zijn aangescherpt en een goede ontvangstmogelijkheid voor artiesten is noodzakelijk om voldoende aantrekkingskracht te houden voor mensen van naam en faam om naar Nijmegen te komen om op te treden.