Forse celstraf voor diefstal met geweld bij ouderen

Van onze redactie
4 augustus 2015
De rechtbank Gelderland heeft een 44-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot viereneenhalf jaar gevangenisstraf voor twee diefstallen met geweld en een woninginbraak. Zijn slachtoffers waren een 86-jarige en een 74-jarige man, die in hetzelfde appartementencomplex in Nijmegen woonden.
Brutaliteit 

Bij het 86-jarige slachtoffer is de Nijmegenaar met geweld de woning binnengedrongen. Daarna heeft hij de man tegen de grond gewerkt, is op hem gaan zitten en  heeft de portemonnee uit diens broekzak gehaald. Op een ander moment heeft de Nijmegenaar bij deze man ingebroken en spullen meegenomen. Volgens het slachtoffer is hij door veroordeelde vijf keer eerder beroofd, binnen een tijdsbestek van vijf maanden. Deze zaken zijn echter niet aan de rechtbank ter berechting voorgelegd. Het 74-jarige slachtoffer is in de centrale toegangshal van het appartementencomplex door veroordeelde in een nekgreep genomen. De Nijmegenaar haalde hierbij de portemonnee van de man uit diens achterbroekzak. 
 
Kwetsbare slachtoffers
 
Bij de opgelegde straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het strafblad van Nijmegenaar. Maar zeker ook met de kwetsbaarheid van de slachtoffers en de brutaliteit waarmee hij te werk is gegaan. Weliswaar heeft dief geen grof geweld toegepast, maar bij deze kwetsbare slachtoffers hoefde hij ook maar licht geweld toe te passen om zijn doel te bereiken: eigen financieel gewin. De rechtbank neemt het de Nijmegenaar verder kwalijk dat hij de slachtoffers binnen de omgeving van hun eigen woning heeft overmeesterd en bestolen. De woonomgeving hoort, juist voor kwetsbare mensen, veilig te zijn en die veiligheid heeft veroordeelde ernstig geschonden.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties