Nieuwe behandelmethode voor lekkende hartklep

Van onze redactie
7 december 2013

Er is een nieuwe behandelmethode voor patiënten met een lekkende hartklep, ook wel een mitralisklep genoemd. Sinds afgelopen woensdag 4 december kunnen patiënten voor deze methode terecht in het Radboutumc. Dit is tevens ook het eerste medisch centrum in de regio die deze techniek toepast.

Deze behandelmethode houdt in dat er een Mitraclip geplaatst wordt bij de mitraklep. Een mitraclip is een klemmetje dat ervoor moet zorgen dat de lekkage van de klep verminderd, door de twee kleppen beter te laten sluiten. Het klemmetje zal middels een operatie met een buisje in de lies via de rechter hartshelft bij de mitralisklep terecht komen.

Geavanceerde 3D echobeelden

De nieuwe methode is de vervanging van de open hartoperatie en heeft als doelgroep met name de chronische hartpatiënten voor wie een hartoperatie een te groot risico is. Met deze techniek wordt de clip op afstand bestuurd door de cardioloog. Via geavanceerde 3D echobeelden wordt nauwkeurig gecontroleerd waar de clip geplaatst wordt en hoeveel bloed er uiteindelijk nog terugstroomt naar de boezems.

Minder zwaar herstel

Interventiecardioloog Helmut Gehlmann: “Deze techniek vereist oefening en geduld. Het is een complexe techniek. Het duurt enige tijd om de clip op de juiste plek te krijgen omdat de mitralisklep gedurende de ingreep in beweging blijft.” Collega Marleen van Wely: “Deze methode heeft als voordeel voor de patiënt dat de ingreep een minder zwaar herstel kent, er is immers geen sprake van een grote open hartoperatie en er hoeft niet in het lichaam gesneden te worden. De patiënt kan hierdoor eerder naar huis.”

Verslaggeving: Noor Barten


Dit bericht delen:

Advertenties