Brakke studentenfiets onder handen genomen bij Radboud Universiteit

Van onze redactie
7 augustus 2015
De fiets is hét vervoersmiddel voor de student, alleen laat de veiligheid ervan nog wel eens te wensen over. TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, bezoekt op maandag 17 augustus de Openingsmarkt van de Radboud Universiteit in Park Brakkenstein Nijmegen met het project FietsFix. Tijdens FietsFix gaan voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert in gesprek met studenten over het belang van een veilige fiets en laten ze aan jongeren zien hoe ze op een eenvoudige en goedkope manier zelf hun fiets veilig kunnen maken.
Om veilig te kunnen fietsen moeten er een aantal zaken in orde zijn: het eigen gedrag in het verkeer, de omgevingsomstandigheden én de technische staat van de fiets. Over dit laatste aspect gaat TeamAlert tijdens FietsFix in gesprek met studenten. In een onderzoek van TeamAlert zegt 48% van de jongeren dat zijn of haar fiets niet in orde is, maar dat ze simpelweg niet weten hoe ze het zelf kunnen repareren en dat ze de fietsenmaker te duur vinden.

Gesmeerd de studententijd in

Gedurende de introductieweken bezoekt TeamAlert verschillende studentensteden met het project FietsFix. Hiermee probeert de verkeersveiligheidsorganisatie meer bewustwording te creëren onder studenten over het belang van een veilige fiets. Getrainde voorlichtingsmedewerkers laten studenten zien hoe ze zelf kleine reparaties aan hun fiets kunnen doen, zoals het afstellen van de remmen en versnelling, het oliën van de ketting en het aanbrengen van goede verlichting. De studenten krijgen na afloop van de actie het Be-a-FietsFixer boekje mee waarin ze allerhande tips over een veilige fiets nog eens na kunnen lezen. De actie van TeamAlert wordt gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

TeamAlert

Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in Nederland. TeamAlert organiseert diverse educatieve projecten en voorlichtingscampagnes. Door jongeren op originele, humoristische, overtuigende en soms iets brutale manier te benaderen, proberen zij bewustwording te creëren rondom hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. In 2014 heeft TeamAlert als eerste jongerenorganisatie wereldwijd de International Road Safety Award in ontvangst genomen.

Dit bericht delen:

Advertenties