Het ritme van een paardenkaak VIDEO

Van onze redactie
8 december 2013
Hans ‘Jawbone’ Bonnamy, de enige echte, paardenkaakbespelende muzikant van Nederland. Iedere vrijdagavond te horen en te zien in Café Ergens waar hij aansluit bij de jamsessies van Augusto & friends.

Hans maakte al 25 jaar muziek maar kwam het repetitiehok niet uit. Hij begaf zich al jaren bij allerlei grote podia achter de schermen en genoot met volle teugen van de artiestenwereld. Sinds 2 jaar is daar verandering in gekomen. Samen met Augusto Titarsole en Davy van Oss, beide gitaristen, speelt hij nu regelmatig in Nijmeegse kroegen jamsessies. Hij tovert een heel repertoire aan ritmische instrumenten uit zijn stijlvolle koffer: een wasbord met vingerhoedjes, woodblocks en een aantal soorten ‘shakers’: eitjes, de rammelende ananas en natuurlijk de ‘jawbone’.

Jawbone

De jawbone is een kaak van een dier, in dit geval een paardenkaak, goed schoongemaakt en met loszittende tanden. Het is een van de oudste instrumenten die bestaat. In Afrika speelt men op een zebrakaak en in Mexico op een ezelkaak. Er komt een heel specifiek geluid uit, afhankelijk van het model en de oudheid van de kaak. Hans werd door een zangeres, die ooit optrad in de nachtclub Corona, op het idee gebracht om dit instrument te gaan bespelen; zij had dit tijdens vroegere optredens al eens gezien. Voor zover bekend is Hans een unieke artiest in Nederland.


Bij de opnames die we maakten van de jamsessie in Café Ergens sloot bassist Struik Macstruikson zich spontaan aan, ook geen onbekend gezicht in Nijmegen.
Wil je zelf eens live gaan luisteren: iedere vrijdagavond in Café Ergens van 21.30 tot 24.00 uur.
Arend Noorduijnstraat 30, 6512BL Nijmegen


Dit bericht delen:

Advertenties