Nieuwe acties ambulancepersoneel voor betere CAO
Joris Leenders
25 augustus 2015
Op 31 maart liepen de cao-onderhandelingen tussen werkgever AZN en het ambulancepersoneel vast. Sindsdien werden door het personeel verschillende acties uitgevoerd om de wens om een betere en een meer gelijkwaardige cao, ten opzichte van bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel, kracht bij te zetten. Aanvankelijk voerde het ambulancepersoneel van de regio Nijmegen op zachte wijze actie om druk uit voeren. Nu gaat men ook in Nijmegen over tot het tijdelijk neerleggen van werkzaamheden.
Fred Seifert, bestuurder van FNV Zorg en Welzijn, geeft op de
FNV-website aan: ‘Ambulancepersoneel zit inmiddels al acht maanden zonder cao. Het is voor hen onbegrijpelijk dat werkgevers al zo lang halsstarrig zijn dat ze hun eigen medewerkers geen fatsoenlijke loonsverhoging, goede arbeidsomstandigheden en een aanvaardbaar ouderenbeleid gunnen. Het is immers zwaar en zeer verantwoordelijk werk dat zij dag en nacht verrichten. Dat werkgevers dit niet weten te waarderen, is onaanvaardbaar.’
Aftrap werkonderbrekingen
Vandaag was de eerste dag van de estafettereeks waarbij het ambulancepersoneel van de regio’s Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Den Helder en Nijmegen het werk neerlegt. Dat doen ze steeds tussen 10.00 en 14.00 uur. Vandaag was het de beurt aan Rotterdam, maandag 31 augustus legt het ambulancepersoneel van de regio Nijmegen het werk tijdelijk neer. Zij verzamelen zich op Plein '44..
Werkonderbrekingen Nijmegen
FNV-kaderlid en actiecoördinator Gerard Mulder geeft aan dat de voortgang van de onderhandelingen stagneert en dat de acties daarom uitgebreid worden. ‘Op maandag, dinsdag en woensdag zullen we telkens 1 of 2 werkonderbrekingen gaan houden. Dit om de druk op de werkgever te vergroten.’
Het betreft niet alleen het personeel van de ambulancedienst Nijmegen maar ook het personeel van de Regionale Ambulance Voorziening Gelderland-Zuid (RAV-GZ). Hier vallen bijvoorbeeld ook de gemeenten Tiel, Druten, Beuningen en Wijchen onder. ‘Uiteraard blijven spoedritten gewoon doorgaan,’ aldus de actiecoördinator.
De werkgever heeft volgens Mulder wel een poging gedaan om tot een compromis te komen. Het voorstel was om de onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens het verlof door te gaan betalen. Dit zou dan gefinancierd worden door de uren waarbij er recht is op ORT te beperken en door deze vergoeding ook te verlagen. Dit voorstel heeft niet geleid tot een compromis.
Ambulances opengesteld voor publiek
Tijdens het neerleggen van het werk is er de mogelijkheid voor mensen om eens een kijkje in een ambulance te nemen of vragen aan het ambulancepersoneel te stellen.
Dit bericht delen: