Brand 25 jaar geleden bleek een keerpunt voor de Sint Maartenskliniek
Van onze redactie
27 augustus 2015
Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Sint Maartenskliniek werd getroffen door een heftige brand. Er vielen geen slachtoffers maar het ziekenhuis raakte zwaar beschadigd. De brand heeft de koers van de gespecialiseerde kliniek sterk beïnvloed. Terugblikkend mag worden geconcludeerd dat de brand uiteindelijk ook positieve kanten had.
De brand begon op 27 augustus 1990, om kwart over drie, in het midden van de voorkant van het hoofdgebouw. De brand ontstond vermoedelijk tijdens de renovatie van een plafond. Door laswerkzaamheden begon een plafond te smeulen, wat leidde tot een uitslaande brand. Medewerkers die de brand ontdekten startten direct de evacuatie van patiënten. Alle 83 patiënten uit het hoofdgebouw kwamen ongedeerd in veiligheid. De vlotte evacuatie was mede te danken aan het feit dat er, vanwege de wisseling van diensten, veel personeel aanwezig was en twee weken eerder een ontruimingsoefening had plaatsgevonden. Hoewel de brandweer snel ter plaatse was, kon ze niet voorkomen dat een groot deel van het gebouw uitbrandde. De schade was enorm. Naast het verlies van ruim 100 bedden en vele werkplekken bedroeg het financiële verlies ruim 11 miljoen euro.
Compleet vernieuwde Sint Maartenskliniek
Destijds had het voor de hand gelegen om een einde van de kliniek te overwegen. De Sint Maartenskliniek stond er namelijk niet goed voor en de overheid had eerder besloten dat een gespecialiseerd ziekenhuis niet meer paste in het zorgaanbod. Een fusie met een algemeen ziekenhuis in de regio was voor velen een voor de hand liggende oplossing. Maar niet voor de bestuurders en medewerkers van de Sint Maartenskliniek. Op de avond na de brand werd al de eerste stap gezet om in hoog tempo nieuwbouw te realiseren. In 1999 werd de compleet vernieuwde Sint Maartenskliniek geopend.
Zorginnovaties
De nieuwbouw maakte het ziekenhuis letterlijk en figuurlijk klaar voor de toekomst. Sinds de oprichting in 1936 werden de gebouwen wel aangepast, maar bleef het ziekenhuis gebouwd op een oudere behandelfilosofie. Er kwam een gestroomlijnde en moderne omgeving, klaar voor de toekomst. In de daaropvolgende jaren konden diverse primeurs in de zorg gepresenteerd worden, zoals het DBC-experiment, betere reumabehandelingen met een efficiënte toepassing van nieuwe medicatie, de invoering van revalidatierobots en een landelijk wervelkolomregister om meer inzicht te krijgen in de resultaten van wervelkolomoperaties.
Unieke gespecialiseerde kliniek
Nu is iedereen het erover eens: de brand in 1990 was het moment dat de Sint Maartenskliniek de rug rechtte en zich permanent een plek in het zorglandschap toe-eigende als een unieke gespecialiseerde kliniek die mensen verder in beweging brengt.
Dit bericht delen: