Nijmeegse zwemtalenten zwemmen om kanker te bestrijden

Joris Leenders
28 augustus 2015
Nijmegenaren Nyls en Tim Korstanje zwemmen morgen voor het goede doel. Swim to Fight Cancer is een zwemevenement met het doel donaties binnen te halen voor kankerbestrijding. Morgen duiken ze samen met onder meer Maarten van der Weijden, Olympisch kampioen, in het water van de Dordrechtse havens.
Fight Cancer is een stichting die fondsen werft ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar kanker en voor preventie. Donaties gaan naar KWF Kankerbestrijding. De stichting verdeelt de gelden onder onderzoeksprojecten en preventiemiddelen. Fight Cancer wil mensen inspireren en aansporen tot het meedoen aan acties of tot het ontwikkelen ervan. Haar motto is Love life, fight cancer. Van elke gedoneerde euro gaat er minimaal 75 cent rechtstreek naar onderzoek en preventie. Via Fight Cancer kunnen mensen zelf initiatieven ontwikkelen om een actie te ondernemen. Verschillende bekende Nederlanders en bijvoorbeeld radio 538 deden hier al aan mee. Olympisch goud winnaar in de categorie open water zwemmen Maarten van der Weijden overwon zijn gevecht tegen kanker en is een Fighter. Op de website Fight Cancer geeft hij aan: ‘Ik heb het geluk gehad om van kanker te herstellen. Dit geluk gun ik ook anderen en daarom zet ik me in voor Swim to Fight Cancer. Fantastisch dat we dit kunnen doen door middel van de mooiste sport van de wereld, het open water zwemmen.’

Swim to Fight Cancer en fellowships

Een van de acties van Fight Cancer is Swim to Fight Cancer. In 2014 werd deze actie in Den Bosch voor het eerst georganiseerd. De actie bleek direct een succes. Dit jaar vindt de actie ook plaats in Dordrecht. Op 29 augustus wordt er door de Fighters gezwommen in de Dordrechtse havens. In Den Bosch is de actie op 13 september.
De ingezamelde donaties via Swim to Fight Cancer worden besteed aan fellowships. Dit zijn persoonlijke beurzen voor jonge talentvolle artsen en onderzoekers. Het fellowship maakt het voor hen mogelijk om noodzakelijke kennis en extra vaardigheden binnen de oncologie op te doen, maar ook om die kennis verder uit te dragen.

Nijmeegse zwemtalenten Nyls en Tim komen als Fighters in actie

De 16-jarige Nyls Korstanje is een groot Nederlands zwemtalent in zijn leeftijdscategorie. Zijn specialismen zijn de vrije slag, de vlinderslag en de rugslag. Op het European Youth Olympic Festival in de stad Tbilisi in Georgië won hij dit jaar een gouden plak op de 50 meter vrije slag en de zilveren plak op de 100 meter vrije slag. In september maakt hij de overstap van Aqua Novio 94 naar het Regionaal Trainingscentrum van de Koninklijke Nederlandse Zwemmersbond. Zijn vier jaar jongere broer Tim is ook talentvol zwemmer en heeft diverse Nederlandse zwemrecords, die op naam van zijn broer stonden, al aangescherpt. In april won hij de Pietercup, een zwemwedstrijd voor de acht snelste Nederlandse jongens op de 100 meter vrije slag.
 
‘Dit jaar is onze vriendin, een 17-jarige clubgenote van Aqua Novio 94, aan de ziekte overleden. Met onderzoek kun je een verschil maken en daar is veel geld voor nodig. We willen onze bijdrage leveren door in Dordrecht aan de actie mee te doen,’ aldus Nyls. Samen zullen de jongens in Dordrecht deelnemen aan  de actie Swim to Fight Cancer. Nyls zwemt 2.5 kilometer door de Maas en Tim 500 meter. Dit is wel bijzonder want normaal zwemmen ze korte sprintafstanden in een verwarmd zwembad. Het is dus een echte uitdaging voor ze. Meer informatie over Swim To Fight Cancer is te vinden op de website Fight Cancer of over de actie in Dordrecht op de Facebookpagina Swim to Fight Cancer 078.

Dit bericht delen:

Advertenties