Documentaire over kleine delicten in Lux

Freek Mommers
2 september 2015
De documentaire 'Kleine Delicten' van Jaap van Hoewijk is in juni in première gegaan. Deze documentaire gaat over, zoals de titel al zegt, de kleine delicten. Voordat de film op televisie verschijnt, zal er een kleine tour zijn langs Nederlandse filmhuizen waaronder Lux in Nijmegen.
Woensdag 9 september om 19:30 zal de film daar te zien zijn. Hierbij zijn ook een officier van justitie en een rechter van de Rechtbank Gelderland aanwezig waarmee na afloop van de film gepraat kan worden.
 
‘Kleine zaken juist heel fascinerend’
 
Jaap van Hoewijk kreeg het idee voor deze documentaire na een groot proces in Londen te hebben bijgewoond. Deze vond hij zo schandalig verlopen dat hij ging kijken hoe het in Nederland ging. Juist deze kleine processen geven veel meer inkijk in een leven van de verdachte, zonder dat er echt diep op in wordt gegaan. Er hoeft maar heel weinig mis te gaan in een normaal mensenleven, om in het verdachtenbankje terecht te komen. Bij dit soort rechtszaken wordt er vaak door de rechter nagedacht over de beste oplossing, in plaats van alleen hard straffen. Als iemand bijvoorbeeld in diepe schulden zit, dan heeft een geldboete ook geen zin.
 
De film ‘Kleine delicten’
 
De documentaire is geen Hollywoodfilm die gaat over snelle advocaten en mooie oneliners. Het blijft expres heel gewoon en laat de dagelijkse gang van zaken zien tijdens deze huis, tuin- en keuken rechtszaken. Rechtbanken behandelen elke dag tientallen van dit soort zaken. De schoonheid van deze documentaire zit hem in de eenvoud. De bedoeling is om kijkers te laten nadenken: zou dit mij ook kunnen overkomen? Op deze manier van filmen ziet de kijker echt de confrontatie tussen de rechter en verdachte. Deze confrontaties zien er grappig maar soms ook heel sukkelig uit.
 
Naast Lux in Nijmegen gaat de kleine tour ook nog langs filmhuizen in Amsterdam, Zutphen, Den Haag en Maastricht.
21 september is de documentaire om 20:30 te zien op VPRO/NPO2.
 

Dit bericht delen:

Advertenties