Digitaal voorbereiden op een pacemaker

Van onze redactie
9 december 2013

Patiënten kunnen zich nu ook online voorbereiden op de neuromodulatiebehandeling, die het Pijnbehandelcentrum van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen biedt. Afgelopen week is een speciale online portal gelanceerd. Op deze afgeschermde website staat alle informatie die patiënten nodig hebben in het traject voor en na de operatie.

Bij een behandeling met neuromodulatie wordt een speciaal implantaat toegepast voor patiënten met chronische pijn. Het implantaat wordt ook wel een ‘pacemaker tegen pijn’ genoemd.

Elektrode

Neuromodulatie is een behandeling voor mensen die al lange tijd pijn hebben in de onderrug en/of benen en bij wie een operatie geen optie meer is. Bij deze behandeling wordt een apparaatje (de neuromodulator) in het lichaam geplaatst dat ervoor zorgt dat de pijn grotendeels wordt vervangen door een lichte tinteling. De neuromodulator bestaat uit een programmeerbare batterij, met daaraan een geïsoleerd kabeltje dat eindigt in een elektrode. De elektrode wordt in het vlies rond het ruggenmerg geplaatst. De batterij (zo groot als een sjoelschijf) wordt onder de huid - in de bil of buik - geïmplanteerd. Na plaatsing kan de neuromodulator draadloos worden geregeld met een afstandsbediening.

Veel vragen

Deze behandeling is voor veel patiënten de laatste kans om de chronische pijn in rug of been dragelijk te maken. Het is een kostbare ingreep en daarom vindt er vooraf eerst een uitgebreide medische en psychologische screening plaats. Het is bovendien niet niks om een apparaat in je lichaam te hebben dat tintelingen geeft. Volgens verpleegkundig specialist Marieke Peters hebben patiënten na de operatie, als ze weer thuis zijn, vaak veel vragen: "'Wat mag ik wel en wat mag ik juist niet doen? Hoe kan ik het apparaat uitzetten? Mag ik ermee in bad?' Deze onderwerpen worden natuurlijk ook mondeling besproken op de verpleegafdeling en tijdens de controle-afspraken en groepsbijeenkomsten. Mensen krijgen met veel nieuwe informatie te maken en via de portal kun je ook alle details nog eens rustig nalezen."

Informatie per fase


De informatie op de neuromodulatieportal is onderverdeeld in de fasen die een patiënt doorloopt, van voorbereidend onderzoek tot operatie en nazorg. Behalve tekst en afbeeldingen zijn er ook filmpjes te vinden van de betrokken behandelaars die zich voorstellen en een toelichting geven. Daarnaast kunnen de patiënten binnenkort op de site ervaringen van andere patiënten vinden. "En heeft een patiënt toch nog vragen? Dan kan hij of zij via de portal eenvoudig contact met ons opnemen", aldus Marieke Peters.

Ontwikkeling portals

De neuromodulatieportal is onderdeel van een traject van de Sint Maartenskliniek om meerdere behandelingen met een online portal te begeleiden. Zo bestaat er al een speciale knieportal, scolioseportal, een dwarslaesieportal, een schouderprotheseportal en een enkelprotheseportal.
Deze websites zijn alleen toegankelijk voor patiënten van de Sint Maartenskliniek.


Dit bericht delen:

Advertenties