Taalkundige Asifa Majid, psycholoog Karin Roelofs en molecuulonderzoeker Bas van de Meerakker zijn de winnaars van de Radboud Science Awards 2015. De prijs is een waardering voor hun uitstekende wetenschappelijke werk en een uitnodiging om dit te vertalen voor een jong publiek.
De winnaars ontvangen een onderscheiding en ze krijgen, samen met hun onderzoeksgroepen, de kans om hun onderzoek te vertalen naar lesmateriaal en activiteiten voor kinderen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs. Dit gebeurt in het programma
‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’ van het
Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit (WKRU). Het programma wil een onderzoekende houding bij kinderen en leraren stimuleren en hen inspireren voor wetenschap.
Betekenis, cultuur en cognitie
Asifa Majid, hoogleraar Taal, communicatie en culturele cognitie, doet met haar team spannend en vernieuwend onderzoek naar de relatie tussen taal en de zintuigen. Ze onderzoekt of het klopt dat de manier waarop mensen denken en waarnemen mede afhankelijk is van hun taal en cultuur. Dit doet zij door onder andere te kijken hoe geuren en geluiden omschreven en waargenomen worden. Zo hebben bijvoorbeeld de Jahai, een volk uit Maleisië, en de Maniq uit Thailand een specifieke geurtaal die mensen in de Westerse wereld niet hebben.
Stress en stressgedrag
Karin Roelofs hoogleraar Experimentele psychopathologie, onderzoekt hoe angst en angstgedrag in de hersenen werken. Mensen met sociale angst durven anderen bijvoorbeeld niet in de ogen te kijken en vermijden ze het liefst helemaal. Karin Roelofs ontdekte dat mensen met sociale angst minder van het hormoon testosteron aanmaken. Na toediening van een kleine dosis testosteron gaan ze minder vermijden en kijken ze meer naar andermans ogen. Dit komt omdat testosteron de amygdala -een hersengebied dat betrokken is bij angst en vermijding- beïnvloedt.
Koude molecuulbotsingen
Natuurkundige Bas van de Meerakker onderzoekt botsingen tussen moleculen. Hoewel dergelijke botsingen vaak voorkomen, bijvoorbeeld in verbrandingsprocessen en in gaswolken in de ruimte, weten natuurkundigen niet altijd wat er precies gebeurt. Van de Meerakker heeft nieuwe technieken ontwikkeld om moleculen zo ver af te koelen dat hij ze volledig kan sturen om ze vervolgens super gecontroleerd met elkaar te laten botsen. Hierdoor kan het botsingsproces heel precies in kaart gebracht worden.
Uitreiking
De
Radboud Science Awards worden in aanwezigheid van basisschoolleerlingen uitgereikt door prof. dr. Theo Engelen, rector magnificus Radboud Universiteit op 23 september 2015, van 09:30-11:30 uur in het Huygensgebouw op de campus van de Radboud Universiteit. Iedereen is wel welkom, maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveer
hier een plek.