Wereld Alzheimerdag: 21 september 2015

Van onze redactie
21 september 2015
Je vergeet steeds meer, maar ja: je wordt ook een dagje ouder. Je raakt van alles kwijt, maar ja: dat komt omdat die anderen de spullen verkeerd terug zetten. Het lukt je niet meer zo goed om koffie te zetten, maar ja: al die moderne apparaten ook, dat snapt toch niemand meer? Je kan niet meer zo goed op woorden komen, af en toe verdwaal je in je eigen buurt, je verandert, je lijkt steeds minder zin te hebben om iets te ondernemen en langzaam aan wordt het, in ieder geval voor je naasten, duidelijk dat er iets aan de hand is. Dat het niet 'gewoon ouderdom' is. En dan blijkt het Alzheimer te zijn of een andere vorm van dementie.
Momenteel telt Nederland ongeveer 260.000 mensen met dementie, waarvan de meesten de ziekte van Alzheimer hebben.  In de toekomst zal dit aantal, ook wereldwijd, alleen maar toenemen. Daarnaast blijkt het zeker geen ziekte van alleen ouderen te zijn: ongeveer 12.000 dementerenden zijn jonger dan 65 jaar. Een zeer ingrijpende aandoening, niet alleen voor de degene met dementie zelf maar zeker ook voor de partner, de familie, vrienden en kennissen. Een aandoening, die, doordat het de hersenfuncties aantast, het gedrag en de emoties  verandert en waarvoor geen genezing mogelijk is.  

Wereld Alzheimerdag

Ieder jaar wordt op 21 september, wereld Alzheimerdag,  aandacht gevraagd voor deze ziekte. Er  zijn publiekscampagnes om zo de signalen vroeger te kunnen herkennen, er wordt geld ingezameld voor onderzoek naar oorzaak en therapie en er worden oplossingen gezocht voor een betere kwaliteit van leven  en voor ondersteuning van mantelzorgers.

Vooral op dit laatste punt richt een organisatie als Home Instead Thuisservice Nijmegen zich. Zo organiseert zij 2 keer per jaar een cursus ‘Omgaan met dementie voor mantelzorgers’ waarbij de nadruk vooral ligt op wat patiënten nog wel kunnen en hoe de kwaliteit van leven zoveel mogelijk behouden blijft.  Daarnaast biedt Home Instead ook thuis oplossingen in de vorm van individuele begeleiding waarbij het uitgangspunt is: aansluiten op de behoefte van degene met dementie en zijn of haar familie. Maar goede zorg voor mensen met dementie kan nooit door een enkele organisatie gegeven worden. Daarom is er nauwe samenwerking met verschillende thuiszorgorganisaties, met projecten als ‘Dementalent’ en met het dementievriendelijker maken van gemeentes door bijvoorbeeld training te geven aan winkelpersoneel.
Kijk voor meer informatie op de website van Wereld Alzheimerdag.

http://www.wereldalzheimerdag.nl/
http://www.dementalent.nl/
http://www.homeinstead.nl/nijmegen

 

Dit bericht delen:

Advertenties