Dierenambulance viert 30 jarig bestaan met open dag

Tom Gerrits
19 september 2015
Zondag 27 september organiseert de Dierenambulance Nijmegen (DAN) een open dag vanwege het 30 jarige bestaan. Iedereen is van harte welkom op de Thijmstraat 121, in het willemskwartier, 11.00 en 16.00 uur om de ambulances, de meldkamer en een uitgebreid fotoarchief te bekijken. Daarnaast is het mogelijk om rondgeleid te worden langs de dierenverblijven.
De DAN is in 1985 als particulier initiatief opgericht door 3 personen die vonden dat te veel dieren tussen ‘het dak en de stoeprand’ belandden. Het eerste jaar werd met een kleine combiwagen vanuit ‘de huiskamer’ gereden. Al snel bleek dat er veel meer werk was dan de vrijwilligers met deze beperkte middelen aankonden. Vervolgens kwam er een ambulance bij, verplaatste het bedrijf zich naar een nieuwe locatie en ontwikkelde het zich met de hulp van veel vrijwilligers in 30 jaar tijd tot een breed hulpverleningscentrum voor dieren.

Op de Thijmstraat staan nu loodsen met een huisdierenopvang, vogelasiel, kleine zoogdierenopvang en quarantaineruimte. Daarnaast zijn op het buitenterrein volières te vinden  met een vluchtren, konijnenopvang, schildpaddenopvang en egelhuis. En er is een educatieruimte waar scholen lessen kunnen volgen.
 
Hard werken

Iedereen die in de hulpverlening en zorg werkt, weet dat het werk nooit af komt, dat er altijd een hoge werkdruk is en dat er altijd weer een nieuwe hulpvraag komt. De DAN heeft 70 fijne, goed gemotiveerde vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan. Ze werken met hart en ziel, vaak naast hun reguliere baan of studie, voor dieren in nood. 

Opvangen en verzorgen

Bestaansrecht heeft de DAN in Nijmegen en omgeving, zeker gezien het aantal ritten, jaarlijks ruim 7000, dat ze rijden. Naast het ambulancewerk betreft een groot deel van de hulpverlening het opvangen en verzorgen van inheemse dieren. Dit mag alleen als je beschikt over vergunningen van het Ministerie: de DAN heeft al deze vergunningen. Ook is de DAN aangesloten bij de Vereniging Opvang Niet- gedomesticeerde Dieren (VOND). Dat dit veel deskundigheid, tijd en natuurlijk geld kost zal iedereen duidelijk zijn. Wanneer deze dieren, vaak na een lange revalidatieperiode, de vrijheid weer in mogen, is dat voor de vrijwilliger de kroon op hun werk.

Dit bericht delen:

Advertenties