Drukbezochte informatiebijeenkomst omwonenden Heumensoord

Van onze redactie
18 september 2015
Vandaag heeft van 16.00 tot 19.00 uur in wijkhuis De Kanunnik in Brakkenstein de informatiebijeenkomst voor omwonenden van Heumensoord plaatsgevonden. De komst van 3.000 vluchtelingen naar Heumensoord geeft vragen en maakt gevoelens los. Omwonenden kregen de gelegenheid om vragen te stellen en zich te laten inlichten door politie, Vluchtelingenwerk Nederland, de gemeente Nijmegen, burgemeester Bruls en burgemeester Mengde (gemeente Heumen), wethouder Frings en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
De belangstelling voor de inloop was erg groot. Er waren enerzijds bezorgde mensen die zich afvroegen of het wel veilig blijft als er 3.000 vluchtelingen opgevangen worden. Men is bang voor door de buurt zwervende asielzoekers en overlast. De politie gaf omwonenden aan dat de politie extra zal surveilleren en de prioriteit de komende tijd zal liggen bij het bewaken van de veiligheid in de buurt. Anderzijds waren er mensen die graag willen bijdragen in de vorm van een donatie of vrijwilligerswerk. De COA staat er positief tegenover dat er mensen zijn die willen bijdragen, maar geeft aan dat er tijd nodig is om dit in goede banen te leiden. 

Bouwactiviteiten Heumensoord

De bouwactiviteiten op Heumensoord zijn vandaag van start gaan. Dat kon omdat de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Nijmegen en Heumen een bestuursovereenkomst hebben afgesloten met het COA. Binnen nu en twee weken worden de eerste vluchtelingen verwacht. In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over de opvanglocatie Heumensoord, zoals het maximaal aantal op te vangen vluchtelingen, de duur van de tijdelijke noodopvang maar ook over het contact met de omwonenden. De afspraken over het zorgvuldig beheer van het terrein, Heumensoord is een natuurgebied en een waterwingebied, worden nader uitgewerkt met Vitens en Natuurmonumenten.

Overlast aanwonenden beperken

De gemeenten zijn tijdens deze opbouwfase voortdurend in contact met elkaar, het COA en ook met de omwonenden en partners zoals politie, brandweer en GGD. Vanaf vandaag zal de opbouw van de opvanglocatie leiden tot meer verkeer. De gemeente zet verkeersregelaars in. Een deel van het terrein zal daarom niet toegankelijk zijn voor bezoekers. De gemeenten doen al het mogelijke om de overlast voor de aanwonenden te beperken. De komende periode zal er een bewonersoverleggroep worden gevormd die met het COA in gesprek zal gaan en blijven over de ontwikkelingen op het terrein. Ook de gemeenten zullen hierbij aanschuiven. 
 

Dit bericht delen:

Advertenties