Vredesweek geopend op De Kaaij

Van onze redactie
19 september 2015
De Vredesweek is een jaarlijkse week van bezinning georganiseerd door Stichting Vredesbeweging Pax Nederland (PAX) en vindt dit jaar plaats van 19 tot en met 27 september. Met deze Vredesweek roept PAX mensen op om erbij stil te staan dat de meeste Nederlanders gewend zijn om in vrede te leven, maar dat dit lang niet overal ter wereld geldt. Nijmegen besteedt volop aandacht aan de Vredesweek. Onder andere met een tweedaags festival op de Kaaij dat vanmiddag officieel werd geopend door burgemeester Bruls. Dit gebeurde door het loslaten van een aantal vredesduiven.
Tijdens het tweedaagse festival kunnen bezoekers onder het motto 'vrede verbindt' genieten van muziek, dans, poëzie, theater, hapjes uit diverse culturen en voor een wereldmenu aanschuiven aan de tafel der verbroedering. De opbrengst en donaties gaan onder andere naar vluchtelingenorganisatie Stichting Gast, zij helpen asielzoekers in nood in Nijmegen en omgeving. Het gratis evenement is georganiseerd door Studio 104 en mede mogelijk dankzij de vele artiesten en vrijwilligers die belangeloos meedoen. Tijdens de Vredesweek is  ook in Studio 104 de expositie 'Acties voor Vrede' te bezichtigen, waar je origineel actiemateriaal uit binnen- en buitenland van de 60'er jaren tot nu toe kan bekijken. Een aanvulling op deze expositie is te zien in de grote vitrine van het stadhuis.

Meerdere activiteiten
 
In Nijmegen vinden meerdere activiteiten plaats rondom de Vredesweek. Zo is er een vlamloop op de pelgrimsroute van de Walk of Wisdom. Het is stichting Walk of Wisdom gelukt 28 vlamdragers te vinden die in zeven dagen om beurten de wereldvredesvlam verder dragen op de 136 kilometer lange pelgrimsroute rondom Nijmegen. In de Valkhofkapel is een Vredeswake waar iedereen 24 uur per dag welkom is om mee te waken bij de vredesvlam. Op zondag 27 september is er een slotbijeenkomst georganiseerd door en in het Huis van Compassie, samen met de Raad van Levensbeschouwing en Religie Nijmegen. Onder de titel 'Vredesbruggen' kan men de vrede vieren met mensen van verschillende religieuze en culturele achtergronden.

Dit bericht delen:

Advertenties