Hardlopen tegen vermoeidheid

Van onze redactie
22 september 2015
De Radboud Universiteit onderzoekt in Nijmegen het effect van regelmatig bewegen op vermoeidheid bij werknemers. Werknemers die last hebben van vermoeidheid, daar geen behandeling voor krijgen en momenteel niet sporten, kunnen meedoen. Deelnemers krijgen een zes weken durend hardloopprogramma aangeboden, waarbij ze drie keer per week zowel alleen als in een kleine groep van maximaal 10 personen hardlopen.
Doel onderzoek

Onderzoekster Juriena de Vries legt uit: “Steeds meer mensen combineren werk met andere activiteiten, bijvoorbeeld mantelzorg. Dat levert stress op. Langdurige stress kan leiden tot vermoeidheid of zelfs burnout. Hardlopen zou deze vermoeidheid kunnen verminderen en daardoor ernstigere klachten kunnen voorkomen, maar wetenschappelijk is dit nog niet bewezen.” Belangrijk is dat er op een rustig tempo en in een groepje wordt hardgelopen. “Te hard sporten leidt juist tot meer vermoeidheid”, licht de Vries toe, “en samen lopen helpt om het hardlopen vol te houden.”
 
Controlegroep

Mensen die voldoen aan de eisen van het onderzoek, hebben 50% kans om in de hardloopgroep of de controlegroep terecht te komen. Tijdens de zes weken hardlopen van de hardloopgroep, loopt de controlegroep niet hard, maar wordt wel onderzocht. Na deze zes weken ‘wachten’, mogen deelnemers in de controlegroep alsnog het hardloopprogramma volgen. De Vries: “Zo kunnen we onderzoeken of hardlopen beter is dan niets doen en krijgt iedereen die dat wil uiteindelijk toch het hardloopprogramma.”

Meer informatie en opgeven: www.runtervention.nl
 

Dit bericht delen:

Advertenties