Op zaterdag 10 oktober, de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg, viert Stichting Vrijwilligers in de Palliatieve en Terminale Zorg (VPTZ) Nijmegen dat zij al 30 jaar er zijn voor terminale zieken die thuis willen sterven. Daarnaast viert de stichting ook de officiële opening van hun nieuwe thuis in de Ottengas 13. Bestuur, coördinatoren en vrijwilligers nodigen iedereen uit om dit samen met hen te vieren in en om het nieuwe onderkomen.
De
open dag duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Het nieuwe kantoor wordt officieel geopend door
burgemeester Bruls en Chantal Holtkamp, directeur
VPTZ Nederland. Daarnaast wordt er opgetreden door
het koor Zingen voor je leven Nijmegen is en is er de gelegenheid deel te te nemen aan
diverse workshops. Er worden workshops gegeven met als thema haptonomie, het schrijven van je levensverhaal en de energie van je stem. Ook is er een presentatie van de jubileumuitgave:
VPTZ-Nijmegen, 30 jaar ‘er zijn’.
Stichting VPTZ Nijmegen
Als terminale patiënten thuis willen sterven, komt er veel neer op de schouders van de mantelzorgers. Ook al is er veel professionele zorg mogelijk, vaak is er meer ondersteuning nodig om het vol te kunnen houden. VPTZ Nijmegen wil helpen het voor terminale patiënten mogelijk te maken in hun eigen omgeving te blijven. De stichting werkt voor de inwoners van de gemeente Nijmegen, maar zijn onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 200 VPTZ-organisaties, hospices en bijna-thuis-huizen.
Vrijwilligers
De vrijwilligers bieden vooral praktische zorg, overdag of ’s nachts, op momenten dat het in overleg met de mantelzorgers het beste uitkomt. Desgewenst bieden de vrijwilligers in gesprekken met patiënten en mantelzorgers emotionele ondersteuning. Zij ‘zijn er’, simpelweg door het bieden van aanvullende mantelzorg, die vooral praktisch van aard is. Zoals waken, luisteren, helpen bij het eten en drinken en indien nodig verschonen. Dat doen zij voornamelijk ’s nachts, zodat familieleden en mantelzorgers rustig kunnen slapen. Maar ook overdag, zodat de naasten even een boodschap kunnen doen, een luchtje kunnen scheppen of anderszins even uit de verzorgingssituatie kunnen zijn. Op die manier heeft het VPTZ in al die jaren meer dan 1000 zieke medemensen in de gemeente Nijmegen geholpen hun wens om thuis te sterven waar te maken. Dit is mogelijk door de inzet van goed opgeleide, maar vooral betrokken, vrijwilligers.
Aanmelden voor een van de workshops? Stuur dan een mail naar vptz-nijmegen@kpnmail.nl