Voedselbankactie bij Albert Heijn dit weekend VIDEO

Van onze redactie
12 december 2013
Aanstaande zaterdag 14 december houdt de Voedselbank Nijmegen haar jaarlijkse inzamelactie bij negen Albert Heijn filialen. Voor de vierde keer sponsort AH deze actie die vorig jaar maar liefst 40 pallets vol levensmiddelen opleverde.

Met de hulp van maar liefst 120 vrijwilligers worden zaterdag winkelwagenmuntjes uitgedeeld met daarbij de vraag aan het winkelende publiek om een artikel te doneren aan de Voedselbank. Speciaal voor de actie staat er een stelling met de meest gewenste producten. Dit zijn producten die een langere houdbaarheidsdatum hebben zodat de Voedselbank hier enige tijd mee vooruit kan. Als extraatje heeft AH deze week al een klein ‘kerstpakketje’ aan het voedselpakket toegevoegd. De deelnemende AH filialen zijn: St. Jacobslaan, Dukenburg, Groenestraat, Daalseweg, Molenweg, van Schevichhavenstraat, Meijhorst, Nijmegen Noord en in Malden.

10 jarig bestaan

De Voedselbank viert volgend jaar haar 10-jarig bestaan. Nou ja, vieren is niet het goede woord. “We zouden liever zien dat we niet meer nodig zouden zijn en dat we de stichting kunnen opheffen”, aldus een van de vrijwilligers. Landelijk zijn er nu 160 voedselbanken actief.
Afgelopen jaar is er wederom een stijging in de aanvragen te zien, en er worden weer 30% meer gezinnen geholpen. Het totaal van de klanten die wekelijks een voedselpakket ontvangen staat nu op 425. “Vaak denken mensen dat hier alleen mensen met een uitkering komen maar we zien bijvoorbeeld ook een stijging in het aantal ZZP-ers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden”.


Hoe werkt de Voedselbank nou eigenlijk?


De aanvragen komen bij de Voedselbank binnen via hulpverleners, kerken of de gemeente. De Voedselbank screent zelf de aanvragen en kijkt of er aan de criteria wordt voldaan. Voor een alleenstaande bijvoorbeeld moet het besteedbare bedrag voor levensonderhoud minder dan 180 euro per maand zijn, voor een gezin met 2 kinderen is dat minder dan 350 euro per maand.


Iedere week rijden de vrijwilligers met 2 busjes langs de vaste leveranciers. Dit zijn vaak supermarkten die veel spullen overhebben die tegen (of over) de verkoopdatum aan zitten. Hiermee snijdt het mes dus aan twee kanten: er wordt bijna geen voedsel meer verspild. De opgehaalde producten worden gesorteerd opgeslagen in het distributiecentrum aan de 3e Walstraat.


Op donderdagavond gaat de inpakploeg aan het werk: de 425 kratjes worden ingepakt. Standaard komen er 12 tot 15 houdbare producten in het pakket en men probeert dit aan te vullen tot 25 stuks, afhankelijk van wat er binnen is gekomen. De aanvulling betreft de verse producten: groente, fruit, brood, eieren en 1x per maand vlees.


Op vrijdagochtend worden de pakketen uitgereden naar de 5 distributiepunten van waaruit de klanten tussen 10 uur en 13 uur de spullen af kunnen halen.
In de middag worden daarna weer alle lege kratten teruggehaald naar het magazijn en wordt alles weer opgeslagen voor de volgende week.


Dit bericht delen:

Advertenties