De lokale omroep N1 is mogelijk binnenkort verleden tijd. De omroep is 'technisch failliet' en sinds medio september is voormalig eindredacteur Arnold Tankus niet meer werkzaam bij N1.
‘Arnold Tankus is sinds medio september geen eindredacteur meer, we zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Momenteel hebben we geen eindredacteur. Wel is er een interim directeur, Dick Bos, een tijdelijk hoofd nieuws, Raymond Janssen en een hoofd TV, Gerry van Campen. Zij vervullen deze rollen tegen een onkostenvergoeding’, aldus bestuursvoorzitter Marc Seveke. Behalve dat N1 geen eindredacteur in dienst heeft kampt de omroep ook met grote financiële problemen. Naast het jaarlijks structurele tekort van 150.000 staat de omroep in de min. ‘N1 is technisch failliet’, aldus Seveke. Over de exacte financiële positie wil hij geen uitspraken doen. Wel geeft hij aan dat N1 er jaarlijks 170.000 euro bij wil om haar activiteiten te kunnen continueren.
Onvoldoende vertrouwen in toekomst N1
Het college van B&W heeft de omroep op 21 oktober jongstleden in een
brief te kennen gegeven dat zij niet ingaan op het voorstel van wethouder Velthuis om twee aanvullende subsidies beschikbaar te stellen. In het voorstel werd verzocht om 85.000 euro voor 2015 en om 50.000 euro voor begin 2016. De gemeente ziet het echter niet meer zitten om het noodlijdende N1 te blijven subsidiëren. In deze brief schrijft het college dat ‘gezien de slechte financiële situatie en het feit dat, ondanks verschillende aanvullende subsidies, er nog geen uitzicht is op verbeteringen hebben wij besloten geen aanvullende subsidie meer te verstrekken aan N1.’
Wethouder Velthuis heeft de omroep laten weten dat ‘B&W onvoldoende vertrouwen heeft in de toekomst van de lokale omroep.’ Eind 2014 werd op verzoek van de gemeente een nieuw bestuur samengesteld. De opdracht was om orde op zaken te stellen en de lokale omroep opnieuw op de kaart te zetten. In deze opdracht heeft N1 volgens het college van B&W gefaald.
Teleurstelling bij N1 en verwijten aan de gemeente
De medewerkers van N1 zijn ‘verbaasd, teleurgesteld en vol onbegrip’ en schrijven op 21 oktober in een
brief aan de gemeenteraad dat ze vrezen voor het einde van de lokale omroep. De vier betaalde krachten kunnen in oktober nog betaald worden, dan is het geld op. De tv-zender, het radiostation en activiteiten op het internet zullen daarna zo goed als zeker beëindigd worden.
In de brief gaat de omroep in op verschillende onderwerpen. Volgens de omroep zelf hebben ze verschillende tegenslagen gehad en met financiële problemen gekampt. Ze denken dat het besluit van de gemeente vooral tot stand is gekomen door financiële motieven. Ook vindt de omroep dat de gemeente laks is geweest in het geven van een gemeentelijke visie op de rol van de lokale omroep.
Volgens de brief heeft N1 doorlopend aangegeven dat zij extra financiële middelen nodig heeft om haar activiteiten te kunnen uitvoeren. Er was al een structureel tekort van 150.000 euro per jaar. Door de gemeente werd toegezegd dat in de zomerperiode duidelijkheid zou komen, gemeentelijke besluitvorming werd echter uitgesteld. Zonder financiële middelen kan de omroep niet verder. Op 9 oktober heeft N1 nog gesproken met wethouder Bert Velthuis. De wethouder werd gevraagd op welke wijze er meer draagvlak kon worden gecreëerd. De wethouder zou hebben voorgesteld om de fractiespecialisten uit te nodigen. Dat heeft N1 gedaan en dat heeft ook geleid tot een samenkomst. Helaas voor N1 heeft dat vooralsnog niet geleid tot een ander gemeentelijk standpunt.
Gemeenteraad
De omroep nodigt de wethouders en raadsleden nogmaals uit om bij N1 te komen kijken wat ze allemaal doen. Als de gemeente niet bijdraagt zullen ze de stekker eruit moeten trekken. De financiële problemen en toekomst van N1 worden tijdens de politieke avond van woensdag 11 november in de gemeenteraad besproken. 'Als de gemeente Nijmegen kiest voor een lokale omroep, zullen ze er ook budget voor moeten vrijmaken.', aldus bestuursvoorzitter Marc Seveke.