De Vrede van Nijmegen Penning van 2016 wordt toegekend aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Het Europees Hof krijgt de penning voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van Europa en de bescherming van de rechten van de mens. De penning wordt in het najaar van 2016 uitgereikt in de Stevenskerk in Nijmegen waarna Guido Raimondi, president van het Hof, de Vrede van Nijmegenlezing zal uitspreken. ‘Het is voor het Hof een grote eer om deze prijs in ontvangst te nemen en een teken van erkenning voor onze bijdrage aan vrede en tolerantie op ons continent.’
Europees Hof voor de Rechten van de Mens
Sinds 1959 is het
Europees Hof voor de Rechten van de Mens de belangrijkste hoeder van de rechten van de mens in Europa. Niet eerder was er een internationale rechterlijke instantie die toegankelijk is voor individuele slachtoffers van mensenrechtenschendingen, en die voor de Europese staten bindende uitspraken kan doen. Het Hof is er eerst en vooral om rechtsherstel te bieden bij grote en ernstige problemen. Het tikt staten op de vingers bij mensonterende gevangenisomstandigheden, bij verdwijningen en foltering tijdens burgeroorlogen, bij politiegeweld, of bij politiek gemotiveerde gevangenschap. Het Hof is er daarnaast voor de lastige grondrechtenvraagstukken van onze tijd, zoals de rechten van vluchtelingen en immigranten, de bescherming van persoonsgegevens en discriminerende uitlatingen van politici. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens speelt een cruciale rol in de bescherming van de mensenrechten en krijgt daarom de Vrede van Nijmegen Penning 2016.
Europese afspraken en samenwerking
De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. In de Waalstad sloten onder meer Spanje, Frankrijk, Zweden, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het Heilige Roomse Rijk vredesverdragen om verschillende oorlogen op het Europese continent te beëindigen. In veel Europese landen heeft de Vrede van Nijmegen een plaats gekregen in de geschiedenisboeken als een cruciaal moment in de Europese geschiedenis.
Tweejaarlijkse prijs
De Vrede van Nijmegen Penning is een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan een internationale hoofdrolspeler die zich ingezet heeft voor Europa. Het is de vierde keer dat de Vrede van Nijmegen Penning wordt uitgereikt. In 2010 mocht Jacques Delors de prijs in ontvangst nemen. In 2012 ging de eer naar Umberto Eco. In 2014 viel de eer te beurt aan eurocommissaris Neelie Kroes.
De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de
Radboud Universiteit Nijmegen en NXP Semiconductors N.V. en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.