Stille tocht voor slachtoffers terrorisme

Van onze redactie
17 november 2015
De verschrikkelijke aanslagen in Parijs hebben mensen over de hele wereld geschokt; zo ook in Nijmegen.
Haast tegelijkertijd vielen slachtoffers door terroristische wandaden in de Libanese stad Beiroet en dit is elke dag aan de orde in landen als Syrië en Irak. Enkele Nijmeegse organisaties en pioniers die actief zijn op het gebied van vrede, organiseren een stille tocht door Nijmegen die mensen in de gelegenheid stelt hun solidariteit en medeleven te betuigen aan alle slachtoffers van terrorisme.

Nagedachtenis aan de slachtoffers en nabestaanden

Donderdagavond om 19.00 uur kunnen belangstellenden zich verzamelen op de Kitty de Wijzeplaats, een gedenkplek voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.  De stoet vertrekt vanuit daar via Plein 1944 naar de Titushof vlakbij het Keizer Karelplein, waar de Wereldvredesvlam brandt. Men wordt uitgenodigd om kaarsen, lampionnen of bloemen mee te nemen, welke ter nagedachtenis aan de slachtoffers en nabestaanden daar kunnen worden neergelegd. Vertegenwoordigers uit diverse religieuze gemeenschappen en andere betrokken Nijmegenaren zullen bij de Wereldvredesvlam een korte toespraak houden. Er zal ook een minuut stilte in acht worden genomen en een gedicht worden voorgedragen.

Vredesverklaring

Na de aanslagen op Charlie Hebdo stonden op Plein 1944 honderden mensen met een potlood in de lucht. En al voor deze gebeurtenissen hebben enkele grote religieuze gemeenschappen in onze stad een gezamenlijke vredesverklaring opgesteld, waarin ze pleiten voor een tolerante samenleving waarin ruimte is voor verschil en waarin respect voor de medemens centraal staat.

Moskeebestuurder en initiatiefnemer van de vredesverklaring Saïd Bouharrou: ‘De zojuist opgerichte Commissie Moskeebesturen Nijmegen (CMN) heeft in een verklaring de aanslagen scherp veroordeeld en we hopen dat veel Nijmeegse moslims net als andere betrokken stadsbewoners deelnemen aan de stille tocht. Wij willen eenheid en verbroedering uitstralen en onze verantwoordelijkheid nemen na deze nachtmerrie. Geloof kan troost bieden en een bron van naastenliefde zijn. Deze misdadigers misbruiken echter religie, zien het als dé waarheid en een rechtvaardiging om anderen geweld aan te doen – dat staat haaks op onze waarden zoals vrijheid, gelijkheid en broederschap.’
 
De stille tocht wordt ondersteund door de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, Bureau Ieder1Gelijk en de Commissie Moskeebesturen Nijmegen (CMN).

Dit bericht delen:

Advertenties