Radboudumc zoekt deelnemers onderzoek naar mindfulness bij kanker

Van onze redactie
19 november 2015
Het Radboud Universitair Centrum voor Mindfulness voert in samenwerking met het Helen Dowling Instituut in Groesbeek een onderzoek uit naar mindfulness bij kanker.
Op 13 januari 2016 start een groep deelnemers bij het Radboud Centrum voor Mindfulness, als onderdeel van het BeMind onderzoek. Heeft u behoefte aan ondersteuning en nog geen ervaring met mindfulness dan kunt u zich nog tot 7 december aanmelden.

Psychische klachten bij kanker

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness behulpzaam kan zijn bij de behandeling van psychische klachten bij kanker. Mindfulness is een behandelmethode die patiënten leert om met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Het blijkt bij mensen met kanker de klachten van angst en depressie te verminderen en de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren. In dit onderzoek wordt er gekeken of online mindfulness een effectief alternatief is voor de groepsbehandeling.

Drie groepen

Bij deelname wordt u geloot over drie groepen. Groep 1 krijgt thuis online individuele mindfulness therapie. Groep 2 krijgt in groepsverband mindfulness therapie op locatie bij de patiënt in de buurt. Groep 3 komt op een wachtlijst te staan van 3 maanden en stroomt vervolgens in bij groep 1 of 2. Het effect van mindfulness op angst- en depressieklachten en kwaliteit van leven wordt gemeten aan de hand van vragenlijsten voorafgaand, tijdens en na afloop van de behandeling. Daarnaast vinden korte telefonische interviews plaats.

Meer informatie over aanmelden en deelname is terug te vinden op de website van BeMind.

Dit bericht delen:

Advertenties