Na intensief overleg heeft Tour de Climat besloten om niet mee te demonstreren in Parijs tijdens de klimaattop.
Wél gaat
Tour de Climat op 28 november om vijf voor 12 op de Goffertweide een levende windmolen uitbeelden die verandert in de Eiffeltoren en daarna in het vredesteken. Ambassadeur en weervrouw Margot Ribberink: ‘Dit krachtige beeld leggen we vast met een drone en via social media sturen wij dit naar de wereldleiders die in Parijs bijeenkomen voor de klimaattop. Wij nodigen iedereen uit om mee te werken aan de windmolen!’.
Veiligheid voorop
Initiatiefnemer van Tour de Climat, Yvonne Keijzers: ‘Laten we voorop stellen dat het voor de inwoners van Parijs verschrikkelijk is wat er is gebeurd. Met deze gebeurtenis in ons achterhoofd én met het advies van de Nederlandse ambassade in Parijs en diverse andere bronnen hebben we besloten om niet naar Parijs te gaan. Wij kunnen de veiligheid niet garanderen maar voelen ons natuurlijk verantwoordelijk voor de meer dan 100 mensen die mee zouden gaan’.
Tour de Climat wilde in Parijs de levende windmolen als een soort Flashmob uitbeelden en een nieuw klimaatlied ten gehore brengen, geschreven door de Nijmeegse Paul de Graaf. Maar vrolijkheid lijkt nu ongepast en door de gespannen situatie is het niet handig om onverwachts een flashmob uit te gaan voeren. De onbevangenheid en vrolijkheid is er niet meer.
Plan B
Oud-wethouder Jan van der Meer en mede-initiatiefnemer: ‘We vinden het nog steeds belangrijk om onze stem te laten horen. We vragen niet alleen aandacht voor het klimaat maar wijzen op het belang van een duurzame wereld voor vrede. Daarom hebben we een plan B bedacht en we roepen iedereen in Nijmegen op om daaraan mee te doen! Dus kom zaterdag 28 november naar de Goffertweide om 11 uur. Dan beelden we om vijf voor 12 met elkaar een draaiende windmolen uit, overgaand in de Eiffeltoren en dan het vredesteken. We gaan hier ook opnames van maken. Hoe meer mensen, hoe mooier het wordt! Met de mensen die zich hebben opgegeven voor Parijs gaan we op 29 november naar Amsterdam voor de demonstratie in het teken van de klimaattop’.
Klimaattop in Parijs
Tijdens de klimaattop in Parijs, waar de leiders van alle belangrijke, grote landen aanwezig zijn, moet een wereldwijd klimaatakkoord worden afgesloten. Het klimaat verandert doordat er teveel CO2 in de atmosfeer zit. Daardoor wordt de wereld warmer. Die stijging is nu gemiddeld 0,9 graden. Maar als het zo doorgaat dan warmt de wereld meer dan 2 graden op en dan hebben wij als mensheid niets meer in de hand. Er komen dan wereldwijd meer overstromingen, periodes van extreme droogte en bosbranden. Vooral arme landen krijgen het zwaar. Het gevolg is dat steeds meer mensen naar het noorden zullen vluchten vanwege klimaatverandering.
De oproep van Tour de Climat om ‘groene boodschappen’ te tekenen, schilderen of plakken geldt nog steeds. Je kunt deze inleveren tot en met 20 november bij Café De Lindenberg, Ridderstraat 23 in Nijmegen. Deze worden overhandigd aan burgemeester Bruls.