Vrijspraak Nijmegenaar voor overtreding growshopverbod

Van onze redactie
19 november 2015
De rechtbank heeft een Nijmegenaar vrijgesproken van overtreding van het growshopverbod.
Het voorhanden hebben en verkopen van materialen voor professionele of grootschalige wietteelt is vanaf maart van dit jaar strafbaar.

Plantarium

Op 26 mei 2015 is de politie in het kader van een landelijke actiedag tegen growshops binnengetreden in de winkel Plantarium in de Gerard Noodtstraat.. Daar namen agenten zo'n 3.000 producten in beslag, waaronder koolstoffilters, hennepzaden, groeitenten, flacons groeimiddel en knipbenodigdheden.
 
Medicinaal gebruik

De 55-jarige eigenaar verklaarde alleen goederen de medicinale gebruiker en de kleinschalige hobbykwekers te hebben verkocht. Volgens hem zijn de in beslag genomen goederen alleen geschikt voor maximaal 5 planten. Uit zijn administratie blijkt niet dat hij deze producten in grote hoeveelheden verkocht.
 
Volgens de Officier van Justitie worden goederen die Plantarium verkoopt vaak in wietkwekerijen gebruikt. Volgens de officier was, mede gelet op de combinatie van goederen die zijn aangetroffen, wel bewezen dat de goederen een strafbare bestemming hadden. Ook achtte de officier bewezen dat de winkeleigenaar hiervan wetenschap had, nu hij door middel van een brief op de hoogte is gesteld van het feit dat de situatie in zijn winkel strafbaar was. Er was daarom een celstraf van 3 maanden geëist voor overtreding van artikel 11a van de Opiumwet. Met het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet wil de overheid growshops die zich bezighouden met wietcriminaliteit uitbannen.
 
 
Onderbouwde betoog

De rechtbank sprak de Nijmegenaar vrij omdat hij onderbouwd heeft betoogd dat zijn winkel zich richt op de medicinale gebruiker en de hobbyteler die maximaal 5 hennepplanten heeft. Tegenover deze onderbouwde verklaring van de man is door het Openbaar Ministerie niets gesteld dat deze verklaring betwist. Bovendien schoot het onderzoek in deze zaak volgens de rechtbank op een aantal punten tekort.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties