Fietsers Tour de Climat vertrekken maandagochtend naar Parijs

Van onze redactie
20 november 2015
De acht fietsers van Tour de Climat hebben besloten om, zoals gepland, naar Parijs te fietsen om daarmee hun bijdrage aan de klimaattop te leveren.
Zij vertrekken maandagochtend 23 november om stipt 8 uur vanaf Centraal Station Nijmegen. Onder andere ambassadeur en weervrouw Margot Ribberink en Wethouder Harriët Tiemens zwaaien hen uit. De ‘klimaat-fietsers’ sluiten op 27 november aan bij de wandelaars van ‘the Climate Miles’ van Urgenda directeur Marjan Minnesma. Gezamenlijk fietsen en wandelen zij op 28 november naar de Sacre Coeur waar de tocht eindigt.
 
Beweging voor een beter klimaat
 
Na de aanslagen in Parijs heeft de organisatie achter Tour de Climat besloten om niet naar Parijs af te reizen met de meer dan 100 demonstranten. Echter, acht van de twaalf fietsers hebben besloten om wél te gaan. De fietsers zijn vastberaden om hun tocht door te zetten. Eén van hen, Peter Blesgraaf: ‘Ik ga sowieso naar Parijs op de fiets, ik wil zo ver als mogelijk daar naar toe fietsen,  bij wijze van spreken tot het moment dat ik word tegengehouden. Dat is en blijft voor mij de manier om iets te betekenen, zowel richting 'klimaat' als richting 'Parijs'’. Als aanvulling daarop zegt Henk Horstink: ‘Er is veel aandacht nodig voor het klimaat, er móeten echte groene besluiten worden genomen. Dat  is voldoende aanleiding voor mij om wel te gaan fietsen. Wij sluiten ons in Senlis aan bij de wandelaars van the Climate Miles. Met de wandelaars zijn we letterlijk onderdeel van de gezamenlijke beweging voor een beter klimaat!’.
 
Plan B in Nijmegen
 
Oud-wethouder Jan van der Meer en mede-initiatiefnemer van Tour de Climat: ‘Fantastisch dat de fietsers gaan. Wij zullen hen via social media ‘op de voet’ volgen en wensen hen een prachtige tocht zonder al te veel tegenwind.’. Tour de Climat laat vanuit Nijmegen haar stem horen met een krachtige boodschap voor Parijs.  Van der Meer: ‘Wij roepen  iedereen in Nijmegen op om mee te doen; kom zaterdag 28 november naar de Goffertweide om 11 uur. Daar beelden we om vijf voor 12 met elkaar een draaiende windmolen uit, overgaand in de Eiffeltoren en dan het vredesteken. We gaan hier ook opnames van maken en de beelden sturen we via social media naar Parijs’.
 
De klimaattop
 
Tijdens de klimaattop in Parijs, waar de leiders van alle belangrijke, grote landen aanwezig zijn, moet een wereldwijd klimaatakkoord worden afgesloten. Het klimaat verandert doordat er teveel CO2 in de atmosfeer zit. Daardoor wordt de wereld warmer. Die stijging is nu gemiddeld 0,9 graden. Maar als het zo doorgaat dan warmt de wereld meer dan 2 graden op en dan hebben wij als mensheid niets meer in de hand. Er komen dan wereldwijd meer overstromingen, periodes van extreme droogte en bosbranden. Vooral arme landen krijgen het zwaar. Het gevolg is dat steeds meer mensen naar het noorden zullen vluchten vanwege klimaatverandering.

Dit bericht delen:

Advertenties