Nijmegen loopt stille tocht voor slachtoffers terrorisme

Roda Bozan
20 november 2015
De stille tocht voor de slachtoffers van terroristische daden leidt van de Kitty de Wijzeplaats tot aan de Titus Brandsma Gedachteniskerk.
De regen komt donderdagavond met bakken uit de lucht vallen, maar zodra de stille tocht ter nagedachtenis van alle slachtoffers van terrorisme begint wordt het plots droog. Het beginpunt is de Kitty de Wijzeplaats, een gedenkplaats voor slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Met burgemeester Hubert Bruls voorop start de tocht.
 
Stilte

De ruim negentig mensen die hun medeleven willen betuigen lopen in één lange stoet door de binnenstad. Velen dragen een kaars of een lantaarn, anderen dragen witte vlaggen met inspirerende teksten er op geschreven. Tijdens de tocht zijn alleen voetstappen te horen. De stille tocht maakt duidelijk indruk op het winkelende publiek; zo staan veel omstanders ook een momentje stil of sluiten zij zich aan bij de stoet.
 
De wandeling eindigt bij de Titus Brandsma Gedachteniskerk, een toepasselijk eindpunt. Hier staat namelijk de WereldVredesVlam: een vlam die ons herinnert aan ons vermogen om bij te dragen aan de vrede. Na een minuut stilte verplaatst de groep zich naar het Carmelietenklooster. Hier zullen sprekers Saïd Bouharrou, Jem van de Burg, Ekkehard Muth en burgemeester Hubert Bruls hun verhaal vertellen.
 
Toespraken

Burgemeester Bruls kaart niet enkel de terroristische aanslagen in Parijs, Syrië en Irak aan, maar grijpt deze mogelijkheid ook aan om over Heumensoord te praten. Zo vertelt hij over het contrast dat hij ziet: “De mensen die wij opvangen in Heumensoord komen vaak uit hetzelfde gebied als veel van de terroristen die ons pijn doen”. De aanslagen in Parijs vindt Bruls niet schokkend meer: “Dit soort dingen zijn van de dagelijkse orde in het Midden-Oosten. Wij hebben het heel goed in Europa, er is hier al zeventig jaar geen oorlog meer geweest. Dat is al niet meer voorgekomen sinds de neanderthalers!”
 
Hoewel de sprekers allen een verschillende levenshouding en geloofsovertuiging hebben – zo spreekt de één spreekt vanuit de islamitische gemeenschap en de ander vanuit de joodse gemeenschap – hebben ze een gezamenlijke boodschap: de aanslagen in Parijs, maar ook in Syrië en Irak hebben niets te maken met godsdienst. Deze aanslagen komen vanuit een plek van haat, iets waar niemand naar zou moeten streven. Zoals Muth zegt: “Iedereen, of je nu gelooft in een god of niet, moet samenwerken om haat geen kans te kunnen geven”. Respect en de dialoog met elkaar aangaan: dat is de sleutel tot vrede.
 

Dit bericht delen:

Advertenties