Eis: werkstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor kindermishandeling

Van onze redactie
20 november 2015
De officier van justitie heeft vandaag een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van bijna negen maanden geëist tegen een 38-jarige vrouw.
De Nijmeegse vrouw stond terecht voor mishandeling en bedreiging van haar drie kinderen. In maart van dit jaar speelde zich in de woning een incident af, waarbij de 16-jarige zoon uit het raam van de eerste verdieping gevallen is. Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat hij daarbij geduwd is door zijn moeder. De vrouw zou in juli van dit jaar haar 13-jarige dochter met de dood bedreigd hebben. Tot slot wordt de vrouw verweten dat ze haar drie kinderen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar in de periode tussen 2013 en 2015 mishandeld heeft.
 
Week tegen kindermishandeling
 
Deze week is door de Taskforce Kindermishandeling en Seksueel Misbruik uitgeroepen tot Week tegen Kindermishandeling. Voor het Openbaar Ministerie is dit reden om extra aandacht te vestigen op strafzaken rond kindermishandeling. ‘Kinderen worden in de besloten omgeving van hun huis mishandeld, juist in de omgeving waar zij zich het veiligst moeten voelen, en door de mensen die zij het meest moeten kunnen vertrouwen’, aldus de officier van justitie.
 
Ouders verantwoordelijk
 
Volgens de officier zijn de kinderen ook in dit geval onder druk gezet om hun mond te houden: ‘Hierdoor lijkt het alsof het verkeerd is om op te komen tegen de mishandelingen. Kinderen hebben het gevoel dat het hun schuld is dat ouders worden aangehouden en gestraft, maar ook dat is niet zo. De ouders zijn als enigen verantwoordelijk. Zij zijn volwassen en dienen verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.’
Bij het bepalen van de strafmaat legt het OM de nadruk op preventie: ‘Aan de ene kant wil ik een signaal geven dat wat mevrouw heeft gedaan bij haar kinderen, niet kan en dat dit heel ernstig is. Ik vind dat er een vergelding moet komen voor de feiten die verdachte heeft gepleegd. Aan de andere kant moet voorkomen worden dat mevrouw in de toekomst weer de fout in gaat. Speciale preventie dus’, aldus de officier van justitie.
 
De officier van justitie vindt een werkstraf van 180 uur en een forse voorwaardelijke gevangenisstraf passend. Zij eiste daarom drie dagen gevangenisstraf: de tijd dat de vrouw na haar aanhouding vast heeft gezeten. Daarnaast werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van 267 dagen geëist. In de proeftijd van drie jaar zou de vrouw zich aan diverse voorwaarden moeten houden, zoals de verplichting om mee te werken aan behandeling.
De rechtbank doet op 4 december uitspraak.
 

Dit bericht delen:

Advertenties