Twaalf nieuwe expertisecentra Radboudumc

Van onze redactie
21 november 2015
Het Radboudumc heeft er twaalf erkende expertisecentra voor zelfzame aandoeningen bij. Waar dit er eerst 25 waren, zijn het er nu 37.
Eerder dit jaar werd de eerste reeks officiële erkenningen door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangen.  Dit keer gaat het om centra voor diagnostiek en top-referente behaldeling van schisis, darmfalen, pulmonale hypertensie, aandoeningen van de centrale luchtwegen, hypofyse aandoeningen, downsyndroom, sarcomen, zeldzame gynaecologische tumoren, mycobacteriële ziekten, neurologische tumoren, hoofd-halstumoren en tot slot een centrum voor congenitale hernia, diafragmatica en neonatale pulmonale hypertensie.
 
Criteria
 
Er wordt naar een aantal criteria gekeken bij centra die willen worden erkend. Zo wordt onder andere beoordeeld op continuïteit van zorg, de aanwezigheid van richtlijnen en zorgpaden, kwaliteitsindicatoren en wetenschappelijk onderzoek. Bij het aanwijzen van de expertisecentra zijn ook patiëntenorganisaties betrokken.
 
Officiële erkenningen
 
Het Ministerie van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de officiële erkenningen ingevoerd om zowel bij patiënten als zorgprofessionals duidelijkheid te scheppen over waar specifieke expertise te vinden is. Zij zien dit als een goede stap richting kwalitatief betere, integrale zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen. Dergelijke aandoeningen komen bij zes tot acht procent van de bevolking voor. Dit zijn ongeveer een miljoen Nederlanders.

Dit bericht delen:

Advertenties