Schrijfmarathon tegen onrecht

Joris Leenders
22 november 2015
Amnesty International Nijmegen organiseert in bibliotheek Mariënburg op de Dag van de rechten van de mens een schrijfmarathon tegen onrecht.
Op 10 december 1948 aanvaardde de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Sinds de jaren tachtig organiseren mensen op 10 december wereldwijd acties ten behoeve van mensenrechten. ‘Een mooie dag voor de mensenrechten,’ volgens Amnesty International. Er wordt op de Dag van de rechten van de mens extra aandacht geschonken aan bewustwording rondom mensenrechtenschendingen en aan naleving van mensenrechten.

Uitnodiging tot het schrijven van een brief

In diverse steden worden er 10 december brieven tegen onrecht geschreven. De afdeling van Amnesty International in Nijmegen gaat van 09.00 tot 21.00 uur haar twaalfurige schrijfactie houden waarbij mensen brieven kunnen schrijven. Gevraagd wordt om vrijlating van mensen of om berechting van mensenrechtenschenders. De schrijfmarathon vindt plaats in Bibliotheek Mariënburg en wethouder Helmer-Englebert opent de schrijfmarathon. Amnesty Nijmegen verzoekt mensen om een brief te komen schrijven.

Diverse organisaties nemen elk uur het schrijfwerk op zich, bijvoorbeeld Stichting Gast, Ieder1Gelijk, Books 4 Life, Radboud Universiteit faculteit Rechtsgeleerdheid, Radboud Reflects en Masterpeace. Rhea Elise zal haar pianospel ten gehore brengen, Nijmeegse Annie is aanwezig en elf Nijmeegse dichters, waaronder Hans Rothuizen, Qader Shafiq en Marijke Hanegraaf, zullen eigen gedichten voordragen.

De kracht van de pen inzetten voor onrecht

Het schrijven van brieven behaalde in het verleden al verschillende successen. Vorig jaar werd bijvoorbeeld succes behaald ten behoeve van de Nigeriaanse jongen Moses Akatugba. Enkele maanden na het schrijven van de brieven kreeg hij gratie en zijn vrijheid terug. Dit jaar worden er brieven geschreven voor onder meer de cartoonist Zulkiflee Anwar Ulhaque, ofwel Zunar, uit Maleisië. Hij wordt aangeklaagd voor opruiing vanwege enkele tweets en cartoons. Hij staat in de lijst waarvoor geschreven wordt omdat mensen niet opgesloten mogen worden voor het uiten van hun mening. Amnesty schrijft om dezelfde reden ten behoeve van studentenleidster Phyoe Phyoe Aung uit Myarmar. Zij werd 10 maart 2015 opgepakt vanwege onwettige samenkomst en relschoppen tijdens een vreedzaam protest. Ook worden er dit jaar brieven geschreven voor de mensenrechtenactivisten Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan, Albert Woodfoc uit de VS, advocaat Waleed Abu al-Khair uit Saudi-Arabië en Yecenia Armenta uit Mexico.

Dit bericht delen:

Advertenties