Onderzoek: eerlijk speelveld mogelijk voor sporters met een handicap
Van onze redactie
27 november 2015
Atleten die de Paralympische sport rolstoelrugby beoefenen, kunnen binnenkort rekenen op een nog eerlijkere competitie.
De samenstelling of classificatie van de verschillende teams, op basis van de ernst van de beperkingen van de individuele teamleden, kan vanaf heden namelijk plaatsvinden op een wetenschappelijk bewezen systeem. Een dergelijke aanpak zou ook kunnen worden toegepast bij andere Paralympische sporten.
Dat blijkt uit onderzoek van revalidatiearts Viola Altmann van de Sint Maartenskliniek. Zij promoveert vandaag aan de Katholieke Universiteit van Leuven (België).
Gelijke omstandigheden
Elke atleet wil kunnen winnen in zijn of haar sport. Daarvoor is het van groot belang dat de competitie plaatsvindt binnen een eerlijk speelveld, onder gelijke omstandigheden. De populariteit van elke sport wordt bedreigd als er een eenzijdige of voorspelbare uitkomst van de competitie zou zijn. Om dit binnen Paralympische sporten te voorkomen, worden de atleten voor de competitie ingedeeld in groepen met gelijke beperkingen. Dit heet classificatie en wordt uitgevoerd door zogenoemde classifiers met een medische of sporttechnische achtergrond. De afgelopen jaren is de professionaliteit van Paralympische sporten enorm toegenomen. De Paralympische spelen zijn na de Olympische spelen en het wereldkampioenschap voetbal, het grootste sport evenement ter wereld. Er zijn dan ook steeds meer Paralympische sporters die professioneel of semi-professioneel met hun sport bezig zijn, waaronder diverse nationale teams binnen het rolstoelrugby. Daarom is verdere ontwikkeling van classificatie noodzakelijk, naar systemen die gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs.
Classificatiesysteem
Revalidatiearts Viola Altmann is al 17 jaar werkzaam binnen de Sint Maartenskliniek, en ongeveer 15 jaar actief als classifier voor het rolstoelrugby. Zij heeft daarvoor ook opgetreden op meerdere Paralympische Spelen: “Elke sport heeft een eigen classificatiesysteem. Deze systemen zijn gebaseerd op de ‘expert opinion’ van ervaren classifiers. Deze classificatie moet op een net zo hoog niveau zijn als de sport en de sporters zelf. Er is meer nodig dan ‘expert opinion’ om classificatie op dat niveau te krijgen. Daarom heb ik sinds 2009, samen met de afdeling research van de Sint Maartenskliniek, onderzoek gedaan naar verbetering van het classificatiesysteem voor rolstoel rugby.”
Prestatievermogen
Binnen haar promotieonderzoek heeft Altmann onder andere een nieuw classificatiesysteem voor beperkingen van de romp in rolstoelrugby onderzocht, de Trunk Impairment Classification (TIC). De TIC kan worden toegepast, ongeacht de medische aandoening die de rompbeperking veroorzaakt. In het onderzoek bleek dit systeem betrouwbaar (een atleet wordt in dezelfde klasse ingedeeld, ongeacht welke classifier hem/haar classificeert) en valide (de TIC meet rompbeperkingen die een impact hebben op het prestatievermogen in rolstoelrugby). Het is daarmee de eerste keer dat een classificatiesysteem voor gehandicaptensport wetenschappelijk is getest en bewezen.
Wegnemen van barrières
Altmann: “Dit onderzoek was een goede eerste stap die bijdraagt aan de volwassenheid van Paralympische sport. Meer onderzoek is nodig, zowel naar verschillende classificaties van andere beperkingen die een rol spelen in rolstoelrugby, als naar de classificatiesystemen voor andere sporten. Sport is ontzettend belangrijk, ook als je een beperking hebt. Het draagt bij aan een betere lichamelijke conditie en sociale contacten. Hopelijk draagt dit onderzoek bij aan het wegnemen van barrières, zodat meer mensen met een beperking gaan sporten. Je lijf hoeft niet perfect te zijn om er sport mee te kunnen bedrijven, en trots te zijn op je prestaties. De Paralympics zijn net zo spannend en mooi als de Olympische Spelen!”
Dit bericht delen: