Bewoners Nijmegen-West na klachten aangesproken op vervuiling

Karin Zengers
27 november 2015
Na verschillende klachten bij de gemeente over huisvuil in de Fenikshof hebben Dar, Bureau Toezicht & Handhaving en Wijkbeheer Nijmegen-West vandaag een controle uitgevoerd op de afvalzakken met huisvuil in de Fenikshof.
Het ging om zwarte huisvuilzakken, terwijl de groene zak verplicht is. De zwarte zakken zijn vanmorgen niet meegenomen door Dar bij de wekelijkse afvalinzameling en dus kwam er vanmiddag om 12.30 uur een kleine afvalkar van Dar voorrijden. Er stonden nog 18 zwarte vuilniszakken.
 
Afvalzakken doorzocht
 
Twee medewerkers van Bureau Toezicht & Handhaving, de medewerker van Dar en wijkbeheerder Vincent Meijers hebben de zakken met de hand geleegd in de afvalkar en onderzocht. De actie leverde zes namen en adressen op. Uit nader onderzoek van de nabijgelegen glasbak kwam nog een adres te voorschijn. Niet alle adressen waren in de buurt van de Fenikshof zelf. Ook bezoekers van de winkels in de Fenikshof nemen soms hun afval mee als ze boodschappen gaan doen.
 
Vincent Meijers en de heren van Bureau Toezicht & Handhaving zijn meteen bij de desbetreffende personen op bezoek gegaan. 'Deze acties doen we nog maar af en toe', zegt een medewerker van Bureau Toezicht & Handhaving. 'Meestal wordt het afval op een centrale plaats verzameld en onderzoeken we het op het terrein van Dar zelf. Maar ook dat doen we alleen op vaste tijden of na een melding. Het levert meestal weinig of zelfs helemaal niks op. Mensen zijn zo slim geworden in die dingen.'
 
De vervuilers zijn eerst gewaarschuwd. 'Dat komt omdat deze overtreding niet onder het strafrecht valt,' zegt de wijkbeheerder. 'We moeten mensen eerst een kans geven om hun gedrag aan te passen. De gele stickers die op "fout afval" worden geplakt zijn daar ook een voorbeeld van.'
 
Boete
 
Het verplichte gebruik van groene huisvuilzakken valt onder de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. Wie hardnekkig zwarte vuilniszakken blijft gebruiken of zijn afval telkens weer te laat aan de straat zet, kan een boete van 90 euro krijgen.
 
Langdurige overlast
 
De problematiek rond afvalinzameling speelt al langer in de Fenikshof. Verschillende bewoners hebben klachten ingediend. De berg vuilniszakken werd soms zo hoog dat die de nooduitgang van een appartementencomplex blokkeerde en stankoverlast gaf. Ook Wijkbeheer is van de situatie op de hoogte. De gemeente heeft onder andere ondergrondse containers aangelegd, maar daar hebben weer niet alle bewoners een pasje voor. 'Ik ben hier nu al 2,5 jaar mee bezig en de gemeente doet niet genoeg. Ik begin er mijn vertrouwen in te verliezen,' zegt een bewoner die liever anoniem wil blijven. 'Als ik de vervuilers aanspreek op hun gedrag wordt ik uitgescholden of zelfs bedreigd. Bovendien doet het de waarde van mijn woning ook geen goed als ik eventueel wil verkopen'.
 
Met de actie van vandaag is een stap gezet naar een afvalvrije buurt maar het zal vermoedelijk niet de laatste zijn.

Dit bericht delen:

Advertenties