Tweede wegversperring gevonden onder wegdek Hezelpoort

Joris Leenders
9 december 2015
Onder de Hezelpoort is ook aan de straatzijde richting het Waterkwartier een uit 1939 stammende wegversperring blootgelegd.
Tijdens graafwerkzaamheden onder de Hezelpoort werd vorige week aan de wegzijde die naar het centrum loopt al een wegversperring gevonden. Nu ook de andere zijde van het wegdek is opengemaakt blijkt er hier ook een te liggen. Een asperge is een wegversperring waarbij een aantal palen of zuilen schuin of rechtop uit de grond steken om doorgang te verhinderen. De paaltjes worden hierbij bevestigd in een betonnen constructie. Bij de nu blootgelegde asperge onder de Hezelpoort ontbreken de paaltjes. Vandaag is de kuil weer gedicht en de weg wordt in de komende dagen geasfalteerd. 
De afgelopen jaren zijn in het Waalgebied verschillende asperges of wegversperringsrestanten aangetroffen. In de mobilisatie voorafgaand aan de Duitse Inval op 10 mei 1940 heeft de Nederlandse krijgsmacht op diverse locaties dergelijke versperringen aangebracht als onderdeel van de verdedigingslinie Maas-Waal en Overbetuwe. In 2013 werd er bijvoorbeeld ook in Lent een asperge aangetroffen.

Dit bericht delen:

Advertenties