Controle bij vuurwerkopslagplaatsen

Van onze redactie
18 december 2013

Oudejaarsavond staat voor de deur en dus kan iedereen vanaf 28 december weer vuurwerk kopen om deze nacht in te kleuren en te laten knallen. Maar dat vuurwerk moet wel veilig opgeslagen en verhandeld worden. Daarvoor zijn, voor de veiligheid van ons allemaal, strenge eisen opgesteld. Deze maand worden alle vuurwerkopslag- en verkooppunten daarom grondig gecontroleerd.

Controles

Bij deze controles wordt onder andere gecheckt of de aanwezige sprinklerinstallatie en andere blusmiddelen in orde zijn, of er geen andere gevaarlijke stoffen in de winkel of het magazijn aanwezig zijn en of duidelijk is dat er in de directe omgeving niet gerookt mag worden. Ook is er dan aandacht voor de hoeveelheid vuurwerk en de manier waarop vuurwerkdozen zijn gestapeld in de vuurwerkopslagplaats: deze mogen natuurlijk niet de werking van de sprinklerinstallatie beïnvloeden. Daarnaast moeten alle deuren in de vuurwerkopslagplaatsen ‘zelfsluitend’ zijn. De controles worden niet vooraf aangekondigd. In februari is er nog een nacontrole.

Vuurwerkoverlast

De politie controleert de hele decembermaand of er geen vuurwerk verkocht of afgestoken wordt wanneer dat niet mag. Vuurwerk verkopen mag alleen op 28, 30 en 31 december (dus niet op de 29e: een koopzondag). Vuurwerk afsteken mag echt alleen op 31 december. Wilt u vuurwerkoverlast melden? Dan kan dat via het telefoonnummer van de politie: (0900) 88 44. De politie doet ook controles op illegaal vuurwerk, met name aan de grens.

Omgevingsdienst

Sinds 1 april van dit jaar is er de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN). Een specialistische organisatie die zich bezig houdt met vergunningverlening, handhaving en toezicht op het gebied van milieu en bouwen. Dat doet de ODRN in opdracht van de gemeenten Nijmegen, Groesbeek, Druten, Heumen, Millingen aan de Rijn, Wijchen, Beuningen en Ubbergen en de Provincie Gelderland. De vuurwerkcontroles bij de verkooplocaties worden uitgevoerd door de ODRN, in samenwerking met de brandweer.


Dit bericht delen:

Advertenties