Bereikbaarheid Burgernet

Van onze redactie
18 december 2013
Waarom wordt een actie al afgemeld als iemand nog niet gevonden is? Ik zie 3 verschillende telefoonnummers, welk nummer moet ik wanneer bellen? De heer I. Mauritz, Burgernet coördinator van Gelderland geeft een toelichting op de gang van zaken.

Opstarten actie

De dienstdoende centralist in de meldkamer van de politie start de Burgernetactie op. Het kan gaan om een melding van een inbraak, beroving of vermissing van een persoon. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een persoon, of een voertuig. De melding verschijnt direct op de website en verschijnt opTwittter. De centralist bepaalt hoe groot de reikwijdte van de oproep wordt en welke postcodegebieden hieronder vallen.

Postcodegebied

Als u zich opgeeft voor Burgernet moet u uw postcode opgeven. Aan de hand van de postcode wordt bepaald of u al dan niet een bericht ontvangt. Mensen die zich via de Burgernet app aanmelden ontvangen echter een bericht aan de hand van hun locatie waar ze zich op dat moment bevinden.

Welk telefoonnummer bij tips

Op het moment dat de actie loopt kunnen deelnemers informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer, via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Dit nummer worden tijdens de looptijd van de actie bemand door de centralist die de actie ook uit heeft gezet en die dus exact op de hoogte is. De gemiddelde duur van een actie is ongeveer 1 uur. De deelnemers ontvangen dan een afmeldbericht met het resultaat. Langer laten lopen van de actie is meestal zinloos omdat de gezochte persoon het betreffende postcode gebied meestal al verlaten heeft. Op het moment dat de actie beëindigd wordt is ook contact via 0800-0011 niet meer mogelijk.
Meldingen en tips dienen daarna rechtstreeks aan de politie doorgegeven te worden. Dat kan via het algemene politienummer 0900-8844 maar in dringende gevallen kan beter 112 gebeld worden. U belt dan weer rechtstreeks met de meldkamer van de politie. Als de afmeldactie het bericht bevat om later 112 te bellen met tips betekent dat alleen dat er wel spoed is, niet dat het om een gevaarlijk persoon zou gaan zoals wel eens wordt gedacht. Het kan bijvoorbeeld om een vermist persoon gaan met suïcidale gedachten en waarbij het van belang is dat die persoon snel gevonden wordt.


Actuele stand van zaken


Op de website van Burgernet kunt u na de afmelding van de actie zien hoe het ervoor staat met de actie. Deze gegevens worden meestal alleen op werkdagen tijdens kantooruren bijgewerkt.


Dit bericht delen:

Advertenties