Ipads voor kinderen Radboudumc Amalia ziekenhuis

Van onze redactie
19 december 2013

Vandaag zijn aan de afdeling kinderoncologie van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis 25 iPads uitgereikt. Op de iPad zit de vernieuwde MijnRadboudThuis app, waarmee kinderen en hun ouders snel en effectief contact leggen met hun behandelteam van Kinderoncologie.

Mijn Radboud Thuis

De 25 iPads werden overhandigd door de Stichting Vrienden KOC (Kinder Oncologisch Centrum) Nijmegen, die dit jaar 25 jaar bestaat.  De eerste iPad werd door Yente Wiersma uitgereikt. Zij heeft zelf kanker gehad en heeft tijdens haar behandelingen de voordelen van de Mijn Radboud Thuis app ervaren.

Simpel principe

Het principe van de Mijn Radboud Thuis app is simpel: je typt een vraag in en bepaalt de urgentie ervan. Hiervoor heeft de app drie alarmknoppen:

Groen: vragen die binnen twee werkdagen beantwoord worden door de eigen arts of verpleegkundig specialist.
Oranje voor vragen over bijvoorbeeld recepten en afspraken, die dezelfde werkdag worden beantwoord.
Rood voor spoedvragen. Hierop antwoordt  de dienstdoende kinderoncoloog/verpleegkundig specilist binnen een kwartier door middel van een beeldverbinding.

Goede resultaten pilot

Het afgelopen jaar werd de app getest door vijftien gezinnen. Uit de evaluatie kwam naar voren dat ouders en kinderen over het algemeen zeer tevreden zijn over MijnRadboudThuis.  De gebruikers waarderen het dat er snel een reactie komt, vaak binnen 24 uur en dat je “de  behandelaar kunt storen, zonder te storen”. Ook scheelt het gebruik van de app veel wachttijd, je hoeft bijvoorbeeld niet aan de lijn te blijven. En de gebruikers stellen  het op prijs dat je zeker weet dat de vraag bij de goede hulpverlener terecht komt. Uit de evaluatie kwam ook naar voren dat ouders deze app het liefst aan het begin van het behandeltraject krijgen, omdat op dat moment de meeste vragen ontstaan. Dit verbeterpunt wordt meegenomen in het vervolgtraject. Naar verwachting zullen zo’n honderd tot honderdvijftig gezinnen gebruik gaan maken van MijnRadboudThuis.

Ook kinderarts uit ander ziekenhuis betrokken

Nieuw aan de app is dat ouders en kinderen de kinderarts uit het medebehandelend ziekenhuis kunnen betrekken binnen de MijnRadboudThuis omgeving.  Kinderoncoloog Annelies Mavinkurve: “Alle behandelaars rondom het kind kunnen hiermee bij de communicatie betrokken worden, hetgeen de kwaliteit van zorg voor het kind verbetert.” 

‘MijnRadboudThuis’ maakt gebruik van FaceTime. Andere onderdelen van de applicatie zijn ‘Mijn chillplek’ (spelletjes), ‘Mijn Dagboek’ (blogmogelijkheid voor ouders) en ‘Mijn Behandelplan’. Het nieuwe MijnRadboudThuis is in samenwerking met het REshape &  Innovation Center van het Radboudumc tot stand gekomen. De Stichting Vrienden KOC Nijmegen steunt het project door middel van de donatie van 25 iPads.


Dit bericht delen:

Advertenties