[VIDEO] Uitzetting Nijmeegse kok Pekar roept vragen en bezorgdheid op

Susan Huurman
10 februari 2016
Pekar Shaban, kok van Hotel Credible, is vandaag het land uitgezet. Vrienden en collega's maken zich grote zorgen over hoe Pekars leven er de komende tijd uit zal gaan zien.
De 26-jarige Pekar woont sinds 2013 in Nijmegen en volgt na een gevangenisstraf een re-integratieproject. Hij probeert zijn leven weer op te bouwen en komt als kok te werken, in combinatie met een koksopleiding, bij hotel-restaurant Credible in de Hertogstraat. Eigenaar Mark Nijhuis leert hem kennen als hardwerkende jongeman, die altijd stipt zijn afspraken nakomt. Zijn persoonlijke leven komt ook op orde en Pekar vindt een prettige woonruimte in Nijmegen-Oost, waar hij samenwoont met zijn kat en parkiet.
 
Veroordeling
 
Pekar komt op 9-jarige leeftijd naar Nederland, zijn familie vlucht uit Irak. In zijn puberteit komt hij in het criminele circuit terecht. Op 20-jarige leeftijd, in 2010, wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en 3 maanden voor poging tot afpersing in 2008 en een woningoverval met poging tot zware mishandeling in vereniging in 2010. Tijdens zijn detentie krijgt hij een verlenging van zijn verblijfsvergunning uitgereikt, geldig tot 2017. Hij wordt niet op de hoogte gebracht van het feit dat hij zijn verblijfsvergunning wel eens op het spel gezet zou kunnen hebben. Van zijn straf zit hij 2,5 jaar uit en als hij vrij komt is hij vastbesloten zijn leven te verbeteren.
 
Nutteloos investeren
 
Via Stichting Moria begint hij aan zijn nieuwe leven in Nijmegen. Er zijn een aantal instantiesdie de vorderingen volgen en voor Pekar lijkt alles de goede kant op te gaan. Tot de Immigratie en Naturalisatie Dienst hem verrast met de mededeling dat er een uitzettingsprocedure in gang wordt gezet wegens de gepleegde delicten. Mark Nijhuis, zijn werkgever, begrijpt dit ook niet goed. ‘Waarom zoveel investeren in iemand als je hem jaren later toch uit wil zetten? Die jongen heeft alles op de rit nu, dit is echt onbegrijpelijk en onverteerbaar voor mij, en alle mensen om hem heen.’ Mark vertelt dat ook Pekar dit niet kon begrijpen. ‘Wel als deze acties direct na de veroordeling zouden zijn ingezet, dan had hij daar ook het begrip voor op kunnen brengen.’ Mark wil de delicten niet bagatelliseren maar laat weten dat de woningoverval niet ‘op een oud, weerloos vrouwtje’ was maar plaatsvond in het criminele circuit. ‘Daarbij heeft hij zijn straf daarvoor uitgezeten. Dat hoeft hem niet zijn hele leven nagedragen te worden.’
 
Vreemdelingenpolitie
 
Op 18 januari dit jaar werd Pekar door de Vreemdelingenpolitie opgepakt en vastgezet. Een periode van rechtszaken, vrijlatingen en weer opgepakt worden, volgt. Pekar blijkt eerder niet uitgezet te kunnen worden omdat Irak hem niet her- en erkend. Nu blijkt dat de KRG, de Koerdistan Regionale Overheid (KRG) een autonome regio in Noord-Irak, heeft getekend voor zijn komst. Dit ook nog eens onder een andere naam, een naam die Pekar nooit eerder heeft gehoord. Het bewijsmateriaal hiervoor krijgt de advocaat van Pekar, na herhaalde verzoeken, nooit te zien. De uitspraak kwam gistermiddag: Pekar wordt uitgezet.
 
Afscheid
 
Afgelopen maandag kon iedereen in de rechtszaal alvast afscheid nemen van Pekar, een andere gelegenheid werd, ook aan zijn familie, niet meer geboden. Spullen gaan ook niet mee. Pekar vertrekt alleen met de kleding die hij aanheeft. Vanmiddag om 13.50 uur is hij, samen met twee begeleiders, in het vliegtuig gezet. Hoe hij zich moet gaan redden baart iedereen grote zorgen. 'Hij heeft daar geen familie, spreekt de taal niet en heeft geen inkomsten. We proberen vanuit hier contact te leggen met westerse bedrijven om te kijken of we iemand kunnen vinden die Pekar daar op wil vangen', aldus de zeer bezorgde en aangeslagen hoteleigenaar.
 
Laatste reddingsactie
 
De collega’s van Pekar zijn een actie begonnen en roepen zoveel mogelijk mensen op om een standaard brief te mailen naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Pekar maakt vannacht een tussenstop op zijn vlucht en de collega’s hopen dat het ministerie nog kan ingrijpen voordat Pekar overgedragen wordt. De uitzetting houdt ook in dat Pekar de komende 10 jaar niet meer welkom is op Europees grondgebied. De zaak ligt nu bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, de hier te doorlopen procedure kan echter jaren in beslag nemen.

Dit bericht delen:

Advertenties