Nieuwe zwerfafvalcampagne 'Nijmegen schoon, heel gewoon' gestart

Van onze redactie
15 februari 2016
'Nijmegen schoon, heel gewoon' is een gezamenlijke campagne van Dar en de gemeente Nijmegen om zwerfafval op een positieve manier, samen met inwoners, aan te pakken.
Wethouder Renske Helmer-Englebert plaatste vanmiddag samen met een Dar-medewerker en een afvalcoach het eerste campagnebord bij de containers aan de Sint Jacobslaan. Op afvalcontainerlocaties laten veel mensen afval achter wat er niet hoort. Dat geeft rommel, stank en overlast en onnodige kosten voor opruimen.

Gedragsverandering

De locaties hebben allemaal hun eigen problematiek en de omgeving verschilt. Sommige containers staan in het zicht, andere niet. Sommige staan nabij winkels, andere in een woonwijk. Iedere locatie krijgt een eigen aanpak, met interventies die omwonenden op een positieve manier helpen om de containers juist te gebruiken en de omgeving schoon te houden. Deze interventies zijn gebaseerd op kennis over gedragsverandering.
 
 
‘Schoon houdt schoon’

In een schone omgeving wordt veel minder afval op de grond gegooid, dan in een omgeving waar anderen het al wel gedaan hebben. Daarom hebben Dar en gemeente de containers en een straal van 5 meter eromheen voor de start goed schoongemaakt van. Vuil, aanslag en graffiti zijn verwijderd. De containers krijgen duidelijke stickers omdat niet altijd duidelijk is wat er in mag en wie gebeld kan worden bij vragen, storingen of een volle container. Verschillende campagneborden spelen in op de sociale normen rond gebruik van de containers. De borden blijven in ieder geval 6 weken staan, mogelijk langer.
 
Promotieteam

Een promotieteam gaat huis-aan-huis met bewoners in gesprek over hun gedrag rond afval. Ook vragen zij hen met een deursticker te laten zien dat zij voorstander zijn van een schone buurt. Afvalcoaches staan de komende drie weken op verschillende locaties. Zij delen geen boetes uit, maar helpen inwoners om goed om te gaan met afval.
 
Effecten
 
Na ongeveer een maand worden de effecten bekeken en volgt een verdere aanpak, met uitbreiding naar andere locaties. Nijmegen telt ongeveer 100 zwerfafval-hotspots. ‘Nijmegen schoon, heel gewoon’ staat voor een positieve aanpak, waarbij Dar en gemeente in gesprek willen met de inwoners over omgaan met afval, voorlichten waar nodig en goede initiatieven en oplossingen ondersteunen. Alleen waar resultaten uitblijven en het niet anders kan, wordt handhaving als laatste middel ingezet. Een onderdeel van de campagne wordt in ieder geval de aanpak van het zwerfafval op de Waalstrandjes. Hiermee wordt in de loop van het voorjaar van start gegaan.
 

 

Dit bericht delen:

Advertenties