Sterke afname voortijdige schoolverlaters op ROC Nijmegen

Joris Leenders
18 februari 2016
Inspanningen rondom schooluitval hebben in het schooljaar 2014/15 geleid tot een afname van voortijdige schoolverlaters van 21 procent ten opzichte van het schooljaar 2013/14.
Landelijk gezien is het percentage schooluitval in het middelbaar en beroepsonderwijs (MBO) verminderd tot 5 procent. ROC Nijmegen neemt op de landelijke scorelijst, met 42 middelbare onderwijsinstellingen, de 13e plaats in. Dinsdag maakte minister Bussemaker de voorlopige voortijdig schoolverlatercijfers bekend, hierbij is de landelijke doelstelling van maximaal 25.000 voortijdig schoolverlaters behaald. Met 274 voortijdig schoolverlaters (VSV) is de Nijmeegse score 4,2 procent.
 
Doorzetting van afname voortijdige schooluitval
 
Binnen enkele jaren is de voortijdige uitval in Nijmegen verder teruggebracht; van 659 in het schooljaar 2011-2012 tot de 274 van het afgelopen schooljaar. In het schooljaar 2013-2014 zijn VSV-aanjaagteams opgezet en eind 2014 werd het passend onderwijs ingevoerd. Daarmee kreeg de gemeente een zorgplicht voor leerlingen. Sindsdien is er ook een toename in de samenwerking tussen Bureau Leerplicht en het Sociale Wijkteam (SWT). Het SWT vormt de toegang naar de diverse vormen van jeugdhulpverlening. Voor deze toegang is de gemeente sinds januari 2015 verantwoordelijk. De begeleidingsstructuur binnen ROC Nijmegen is verbeterd, daarnaast is het verzuimbeleid door ROC Nijmegen sterk aangescherpt en is de school aantrekkelijker onderwijs gaan aanbieden. Deze ontwikkelingen, ingezet door de diverse betrokkenen, hebben geleid tot de verbeterde resultaten. In het jaarverslag over de afgelopen twee schooljaren geeft de wethouder van onderwijs, Renske Helmer-Englebert, aan met tevredenheid terug te kijken op de behaalde resultaten van de afgelopen jaren.
 
Regionaal Jongerenloket Nijmegen
 
Voortijdige schoolverlaters worden in Nijmegen aangemeld bij het Regionaal Jongerenloket Nijmegen, dit is onderdeel van het Regionaal Werkbedrijf. Jongeren uit deze regio, in de leeftijd van 18 tot 27 jaar, kunnen hier ondersteund worden in het vinden van opleiding en werk. ‘De daling van de voortijdige uitval is vooral het gevolg van de interne omslag die we sinds een aantal jaren binnen ROC Nijmegen hebben gemaakt. Daardoor worden er op het jongerenloket minder uitvallers aangemeld. Dat is een erg positieve ontwikkeling’, aldus Maria Heijna, manager Expertisecentrum Studentbegeleiding van ROC-Nijmegen. Ze is erg tevreden met de behaalde resultaten naar aanleiding van de verbeterde aanpak door het ROC en de samenwerking met de gemeente.

Dit bericht delen:

Advertenties