Oplevering grootste binnenstedelijke zonnedak met 486 zonnepanelen
Van onze redactie
9 maart 2016
Vanmiddag is op de Mariënburg het grootste binnenstedelijke zonnedak opgeleverd. Wethouders Renske Helmer-Englebert en Harriet Tiemens openden het zonnedak, bestaande uit 486 zonnepanelen, op het dak van de bibliotheek, het Regionaal Archief Nijmegen en LUX.
Het binnenstedelijke zonnedak is een van de energiebesparingsmaatregelen die de gemeente Nijmegen de afgelopen drie jaar heeft uitgevoerd bij 70 gemeentelijke panden. Uit een rapportage van Royal Haskoning DHV blijkt dat deze maatregelen naar verwachting een besparing van 16 procent op de gemeentelijke energierekening oplevert. De investering van in totaal 5,8 miljoen euro, levert een berekende besparing op van 480.000 euro per jaar.
Energieneutraal
Het energiezuiniger maken van het gemeentelijk vastgoed past in het streven om als gemeentelijke organisatie in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente draagt op die manier ook met haar eigen panden bij aan de ambitie om als stad uiterlijk in 2045 energieneutraal te zijn. De komende jaren gaat de gemeente energiebesparende maatregelen doorvoeren bij de overige gemeentelijke panden. Hiervoor is een fonds gecreëerd waaruit jaarlijks twee miljoen beschikbaar is en waar de besparingen aan toegevoegd worden, een zogenaamd revolverend fonds.
Investeringen
De afgelopen drie jaar is geïnvesteerd in de 70 gemeentelijke gebouwen die het meeste energie verbruiken. Naast grote gebouwen als het stadhuis, de Schouwburg en de Mariënburg, zijn dat gymzalen, wijkcentra en voorzieningenharten. Er zijn vloeren, daken en gevels geïsoleerd en de verlichting en beglazing is vervangen. Daarnaast zijn klimaatinstallaties vervangen of aangepast en zijn er zonnepanelen en zonneboilers geplaatst. De duurzaamheidsmaatregelen zijn zoveel mogelijk gecombineerd met onderhouds- en vervangingsmomenten, waardoor zeer kostenefficiënt geïnvesteerd kon worden.
Dit bericht delen: