Roadbarriers Tweede Wereldoorlog geplaatst in de Waalsprong

Van onze redactie
10 maart 2016
De gemeente laat vrijdag 11 maart twee delen van een wegversperring uit de Tweede Wereldoorlog terugplaatsten op de Hoge Kade. Tijdens het archeologisch onderzoek kwamen de blokken tevoorschijn links en rechts van de oprit naar de Waalbrug aan de noordelijke kant van de Waal.
De enorme blokken 3.35 meter hoog, 2.25 meter dik en respectievelijk 4,5 en 5 meter lang van gewapend beton, waren na de oorlog begraven. Waarschijnlijk omdat het niet lukte om ze op te blazen. De twee meest aansprekende delen zijn bewaard om terug te plaatsen.
 
Roadbarriers
 
De Duitsers plaatsten in 1943 meerdere blokken op de oprit naar de Waalbrug aan de Lentse kant. Door twee smalle openingen kon verkeer gecontroleerd de brug op en af. Tientallen inslagen van kogels en granaatscherven vertellen de heftige strijd om de Waalbrug aan het eind van de oorlog. In verslagen van geallieerde soldaten werden ze ‘roadblocks’ of ‘roadbarriers’ genoemd.

Stuk van het verleden
 
Met de terugplaatsing van de blokken komt weer een stuk van het verleden terug in de stad. De blokken vallen onmiddellijk op, liggend naast de weg naar de Waalbrug en dichtbij hun oorspronkelijke standplaats tijdens de oorlog. Wethouder Ben van Hees: ‘Het weer zichtbaar maken van de wegversperringen uit de oorlog zorgt ervoor dat iedereen zich de gebeurtenissen rondom de Waalbrug tijdens de oorlog beter kan voorstellen. De inslagen van de kogels en mortieren maken de harde strijd tastbaar en beleefbaar.’
De plaatsing van de wegversperringen is betaald vanuit het gemeentelijke programma Verleden Verbeeld, waarin de Tweede Wereldoorlog een van de speerpunten is.
 
De verplaatsing van de roadbarriers staat gepland tussen 11.00 en 12.00 uur. Ze gaan van de rotonde bij de Turennesingel en de Steltsestraat naar de Hoge Kade.

Dit bericht delen:

Advertenties