Koen van Zeeland (29 jaar) met dwarslaesie klimt in een boom
Van onze redactie
15 maart 2016
Met een dwarslaesie in een boom klimmen. Koen van Zeeland, die zijn dwarslaesie opliep toen een boom op hem viel, gaat het doen op 7 april tijdens de Dwarslaesie Challenge Week van het Revalidatiefonds.
In één week tijd gaan zes helden met een dwarslaesie door het hele land laten zien dat een handicap geen beperking hoeft te zijn. Daarmee halen ze bovendien geld op voor onderzoek op het gebied van dwarslaesie. Koen doet mee namens de Sint Maartenskliniek.
Zelfstandigheid ingeleverd
Nederland telt ongeveer 15.000 mensen met een dwarslaesie en jaarlijks komen daar 400 tot 500 bij. Mensen met een dwarslaesie hebben veel van hun zelfstandigheid ingeleverd. Ze ondervinden dagelijks de gevolgen van hun handicap. Worden geconfronteerd met bijvoorbeeld chronische spasmen, pijnklachten of kunnen last hebben van incontinentie.
Eigen bedrijf
‘Dat ik door de dwarslaesie afhankelijk ben van anderen vind ik verschrikkelijk’ vertelt Koen. ‘Mijn vrouw en ik moeten altijd rekening houden met mijn beperking. Juist daarom strijd ik voor mijn zelfstandigheid en werk ik hard aan mijn revalidatie. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijf in landschapsverzorging en geef ik leiding aan een enthousiast team dat onder andere bomen rooit en struiken snoeit. Door mee te doen aan de Dwarslaesie Challenge Week wil ik mensen laten zien dat je met een dwarslaesie net zo veel kunt als zonder. Daarom ga ik als challenge datgene doen wat ik voor mijn ongeluk ook deed: in de boom klimmen.’ Daarnaast wil Koen met zijn challenge geld inzamelen voor het onderzoek dat hieraan is gekoppeld. ‘Veel anderen met een dwarslaesie hebben baat bij dit onderzoek. Ik wil hen graag helpen’, legt hij uit.
Zelfstandigheid terug
GZ-psycholoog Tijn van Diemen van de Sint Maartenskliniek voert dit onderzoek naar eigen regie en zelfmanagement uit, binnen de verschillende dwarslaesiecentra in Nederland. Tijdens de revalidatie trainen dwarslaesiepatiënten vooral bepaalde basisvaardigheden. Hoe ze deze vaardigheden vervolgens in verschillende situaties kunnen toepassen, krijgt minder aandacht. Onderzoek naar hoe de theorie aan de praktijk kan worden gekoppeld, geeft mensen met een dwarslaesie hun zelfstandigheid terug. Om dit onderzoek te financieren willen de zes helden samen 100.000 euro ophalen met hun challenges.
De
Dwarslaesie Challenge Week is een initiatief van het Revalidatiefonds in nauwe samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland en de revalidatiecentra gespecialiseerd in de behandeling van dwarslaesie, waaronder de Sint Maartenskliniek waar Koen heeft gerevalideerd. De Dwarslaesie Challenge Week duurt van 7 tot 15 april.
Sponsor Koen voor zijn challenge via
www.revalidatiefonds.nl/koen
Dit bericht delen: