Nijmegen herdenkt slachtoffers aanslagen Brussel

Joris Leenders
26 maart 2016
Vandaag werd op Plein 1944 een krijtactie gehouden ter nagedachtenis van slachtoffers van de aanslagen. Bij de WereldVredesVlam werd met hetzelfde doel een vredesmanifestatie gehouden.
Enkele tientallen mensen, voornamelijk kinderen, namen deel aan de krijtactie. Patrick Tromp organiseerde de actie om medeleven te tonen aan de slachtoffers in Brussel. Mensen werden via Facebook uitgenodigd om hun gevoelens op te schrijven of een krijttekening te maken. Het idee ontstond toen Tromp de tekeningen op het Beursplein van Brussel zag.
 
Agressie met liefde bestrijden
 
‘Agressie kan het beste met liefde bestreden worden. Mensen kunnen beter hartjes tekenen dan bommen en granaten gooien. Het is prachtig om te zien dat mensen hier vanmiddag, in het zonnetje, hartjes op het plein krijten’, aldus Patrick Tromp. Samen met Isra Pesulima, kunstenares en vriendin van Tromp, maakte hij de eerste tekening op het plein. De tekening stelt het Atomium in Brussel voor, maar met hartjes in plaats van de bollen. Zo wilden zij passanten en winkelend publiek aansporen om ook een krijttekening te maken. Isra Pesulima werd door Patrick gevraagd om mee te doen en stemde daar gelijk mee in. ‘Het is belangrijk stil te staan bij deze gebeurtenissen, ik was ervan in shock. Via de krijttekeningen kunnen we op een andere wijze stil staan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen in Brussel. We moeten elkaar helpen, mensen hebben elkaar nodig’, aldus Pesulima. Een moeder van enthousiast krijtende kindjes gaf aan: ‘Ik vind het heel belangrijk dat kinderen leren lief voor elkaar te zijn, dat ze liefde kunnen geven en iets voor een ander kunnen doen. Ik vind het een heel goede actie om er op deze wijze bij stil te staan. We hopen dat dit nergens en nooit meer gebeurt.’
 
Vredesmanifestatie
 
Een gelijktijdige actie, bij de WereldVredesVlam op het Titushof bij de Titus Brandsma Gedachteniskerk, werd vanmiddag georganiseerd door het Augustijns Centrum de Boskapel. Tijdens de vredesmanifestatie, die ondersteund werd door onder meer de Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, de Raad van Kerken Nijmegen en de Commissie Moskeebesturen, werd voorgelezen uit de vredesverklaring uit 2014. In de verklaring wordt uit naam van religie geweld afgekeurd en wordt opgeroepen tot een vreedzame en respectvolle samenleving. De verklaring werd op 18 december 2014 door diverse religieuze gemeenschappen uit de stad getekend. Burgemeester Bruls hield een toespraak, men ontstak kaarsen en hield een minuut stilte. ‘Het incident in Brussel drijft mensen uit elkaar en dat mag niet gebeuren. We namen, als centrum, dit initiatief om mensen van diverse religies bij elkaar te brengen. We willen verbondenheid uitdrukken. We mogen ons door dergelijke incidenten niet uiteen laten drijven’, aldus Ekkehard Muth van Augustijns Centrum De Boskapel. Er waren ongeveer 60 mensen bij de manifestatie aanwezig.

Dit bericht delen:

Advertenties