Protestmars medewerkers en sympathisanten Sportfondsenbad Dukenburg

Joris Leenders
30 maart 2016
Vanaf Plein 1944 trokken de deelnemers rond 18.00 uur op richting het gemeentehuis. Zij uitten, gesteund door de FNV, hun onvrede en bezorgdheid over de gang van zaken rondom Sportfondsenbad Dukenburg.
De gemeente Nijmegen besloot de subsidie voor zwembad Dukenburg aan NV Sportfondsen Nijmegen nog tot 31 juni 2016 te verstrekken, daarna, per 1 juli, gaat de exploitatie va de zwembaden over naar Stichting Zwembad Dukenburg. Tot op de dag van vandaag geeft de wijziging onduidelijkheid omdat medewerkers bijvoorbeeld niet weten wat er met hun baan gebeuren gaat. De protestmars die de FNV organiseerde in samenwerking met de zwembadmedewerkers, bezoekers en sympathisanten, moet de onvrede zichtbaar maken. Ongeveer 125 mensen trokken gezamenlijk op van Plein 1944 naar het gemeentehuis. Hier werden zij ontvangen door wethouder Helmer-Englebert.

Inzet van de protestmars

Volgens Inge Rengers, secretaris van de ondernemingsraad van zwembad Dukenburg, is de mars opgezet vanwege de grote onduidelijkheid en de vragen die medewerkers hebben. ‘De huidige medewerkers moeten straks mee naar de stichting. Er is alleen nog steeds niks geregeld en de stichting kan geen lonen uitbetalen. We weten nu niet waar we aan toe zijn, het is onduidelijk wat er met de banen van mensen gaat gebeuren. De nieuwe stichting heeft aangegeven dat er geen geld voor lonen is en dat er wellicht mensen ontslagen gaan worden. Dit geeft vragen, zijn er bijvoorbeeld voorzieningen getroffen voor mensen die hun baan kwijt gaan raken? Het is onduidelijk. We zijn erg onzeker over de toekomst. De gemeente laat ons nu in een onduidelijke situatie zitten’, aldus Inge Rengers.
Op de FNV website laat Hanan Yagoubi, bestuurder FNV Publiek Belang, weten: ‘De kans is aanwezig dat de werknemers hun baan verliezen of met mindere arbeidsvoorwaarden genoegen moeten nemen. Het is toch te belachelijk voor woorden dat de subsidie over drie maanden al stopt en het personeel nog steeds in grote onzekerheid verkeert. De gemeente Nijmegen laat de medewerkers gewoon verzuipen.’Ze was tevreden over de opkomst bij de mars, maar merkt nogmaals op dat er volgens de FNV sprake is van arbeidsverdringing. Kim Janssen, zwemlerares en lid van de ondernemingsraad vond de gehouden mars top. ‘Blij dat er veel mensen meeliepen en de mensen in groten getale zijn komen opdagen. We willen onze mening en zorgen overbrengen. Dat we geen inspraak hebben is jammer maar we laten het hier niet bij zitten’, laat de strijdbare zwemlerares weten.

Tekeningen en petitie

Aan wethouder Helmer-Englebert werd bij de ingang van het stadhuis een volle map met tekeningen uitgereikt. De tekeningen zijn gemaakt door alle kinderen die er zwemles krijgen. ‘Naast het overhandigen van de tekeningen worden aan de plaatsvervangende voorzitter van de gemeenteraad ook alle 700 handtekeningen voor het behoud van banen uitgereikt. De handtekeningen zijn gezet bij de petitie die daartoe opgezet was’, aldus Hanan Yagoubi. Het gaat om 14 banen die teruggebracht moeten worden naar 6 banen, overige taken worden aangevuld door de inzet van vrijwilligers. Inge Rengers vreest ervoor dat er aan kwaliteit en veiligheid ingeleverd gaat worden. Ze had nog overleg, bij de voordeur van het stadhuis, met twee ambtenaren. Echter konden de partijen op dit moment niet nader tot elkaar komen. Een sympathisant, meelopend met de mars, verklaarde: ‘Voor zowel het personeel als voor de bezoekers is er nu geen duidelijkheid over de toekomst, daarom neem ik deel aan de protestmars.’
 

Dit bericht delen:

Advertenties