Vandaag zijn voor de tweede keer de Hermesdorfprijzen 2013 uitgereikt aan wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen die in het afgelopen jaar naar aanleiding van eigen onderzoek op een onderscheidende manier in de media kwamen.
Deze prijzen sluiten aan bij de strategische doelstellingen van de Radboud Universiteit Nijmegen: versterking van reputatie, aandacht voor jong talent en internationalisering. In deze drie categorieën worden prijzen uitgereikt. Cardiologe Angela Maas, gedragswetenschapper Roel Hermans en promovendus Digital security Roel Verdult zijn de winnaars.
Hermesdorfprijs voor Angela Maas
Angela Maas is de eerste hoogleraar Cardiologie in Nederland die is gespecialiseerd in vrouwencardiologie. Haar boodschap is dat hart- en vaatziekten een belangrijker doodsoorzaak zijn bij vrouwen dan bij mannen, maar dat vrouwspecifieke aspecten van hart- en vaatziekten nog onvoldoende worden onderkend. Hart- en vaatziekten hebben verschillende verschijningsvormen bij mannen en vrouwen. Vooral artsen, maar ook patiënten, moeten daarmee rekening houden.
Omdat Angela Maas naar aanleiding van haar oratie en met eigen onderzoek veel media-aandacht kreeg, én vanwege haar ambassadeurswerk voor de vrouwencardiologie, heeft de jury haar voorgedragen de Hermesdorfprijs 2013.
Hermesdorfprijs voor jong talent voor Roel Hermans
Gedragswetenschapper Roel Hermans onderzocht waarom mensen - vooral vrouwen - elkaar na-apen tijdens het eten. Zijn onderzoek kreeg veel media-aandacht, met als hoogtepunt een optreden bij De Wereld Leert Door. Roel Hermans is een wetenschapper die zijn publiek opzoekt, ook via social media. Daarnaast geeft hij presentaties over zijn onderzoek op middelbare scholen en op voorlichtingsdagen, waar hij jongeren probeert te inspireren voor de wetenschap.
Omdat Hermans hij veel publiciteit trok en actief opzocht, en omdat hij zijn enthousiasme voor de wetenschap overbrengt op scholieren, ontvangt hij de Hermesdorfprijs voor jong talent.
Hermesdorfprijs internationaal voor Roel Verdult
Roel Verdult deed samen met collega's in 2012 onderzoek naar de veiligheid van een bepaald type chip in startonderbrekers. Deze Megamos-chip wordt onder meer gebruikt door Volkwagen voor duurdere automerken als Audi, Porsche en Bentley. De onderzoekers stelden vast dat die chip niet veilig was.
In juni 2013 spande Volkswagen een kort geding aan en de rechter verbood vervolgens de presentatie (en publicatie) van de onderzoeksgegevens. Na een bericht daarover in The Guardian kreeg Verdult de hele nationale en internationale pers over zich heen. Hij wist zich goed staande te houden in die mediastorm. Daarom en omdat de media-aandacht voor Verdult kwantitatief groter was dan voor de andere kandidaten, heeft de jury hem voorgedragen als kandidaat voor de Hermesdorfprijs internationaal.